Ga naar Content
Verkiezingen

Nauwelijks animo onder blinde Zaankanters voor lift naar aangepast stembureau

20 maart 2019, 19.24 uur
Door: · Foto: AdobeStock/Prazis Images

Welgeteld één stemgerechtigde uit Zaanstad en Wormerland heeft vandaag gebruikgemaakt van het aanbod van de Partij voor de Ouderen (POV) om blinden en slechtzienden naar een aangepast stembureau te rijden. Fractievoorzitter Harrie van der Laan hoopte op meer. "Maar gelukkig is één ook een resultaat!"

Zaandam telt sinds deze verkiezingen één stembureau waar blinden en slechtzienden zonder hulp en dus volledig anoniem kunnen stemmen. Omdat de gemeente Wormerland nog geen stembureau heeft ingericht waar deze groep zelfstandig kan stemmen, besloot de POV blinden en slechtzienden een lift naar het stembureau te geven. "We vinden het belangrijk dat het stemgeheim van mensen met een beperking wordt gegarandeerd", motiveerde Van der Laan het initiatief. 

Lees ook: Braille en een soundbox: zelfstandig stemmen voor blinden in vijf gemeenten 

Toch blijkt er nauwelijks belangstelling voor de geste van de partij: "We hadden helaas maar een aanmelding", zegt hij. "Dat kan betekenen dat de publiciteit hierover niet de doelgroep heeft bereikt, of het betekent dat de groep visueel beperkten in Zaanstad en Wormerland heel erg zelfredzaam is."

Lees ook: POV biedt blinde Zaankanters lift naar aangepast stembureau: "Stemgeheim garanderen"

Overigens stelt de fractievoorzitter zijn vraagtekens bij de inrichting en toegankelijkheid van het stembureau dat juist voor de doelgroep slechtzienden was ingericht. "Geen geleidelijn binnen, de geleidelijn buiten loopt niet naar de voordeur waardoor mensen doorlopen, en andere bezoekers parkeerden op de geleidelijn", somt hij een deel van de pijnpunten op. "Er kan nog wat gewonnen worden."

💬 Verkiezingnieuws? 
Tips of een leuk nieuwtje rond de verkiezingen?  Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw verkiezingsnieuws op 0630093003!