Noord-Holland

Braille en een soundbox: zelfstandig stemmen voor blinden in vijf gemeenten

20 februari 2019, 11.58 uur

ANP XTRA/Erik van 't Woud
ANP XTRA/Erik van 't Woud

NOORD-HOLLAND - Goed nieuws voor blinden en slechtzienden: in vijf gemeenten kunnen zij bij de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen dankzij enkele hulpmiddelen zelfstandig stemmen.

Audio-ondersteuning en een mal met gaatjes maken het voor visueel beperkten mogelijk om zonder begeleiding hun stem uit te brengen.  

Koptelefoon
De audio-ondersteuning wordt geboden via een zogenaamde soundbox, schrijft de oogvereniging. "Via de soundbox met koptelefoon krijgt u welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U hoort ook het nummer van de gewenste partij en de kandidaat op wie u wilt stemmen." 

De mal met gaatjes kan over het stembiljet worden heen gelegd, zodat de namen van partijen en kandidaten in braille gelezen kunnen worden. De laatste stap van het proces is het inkleuren van het juist vakje, zoals iedereen met een rood potlood.  

Lees ook: Gemeente Texel: De stembussen zijn geopend! Oh nee, toch niet

Volgens een woordvoerder van de Oogvereniging is een proef tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar zo goed bevallen, dat de hulpmiddelen nu breder kunnen worden ingezet. Op 20 maart aanstaande zijn er verspreid over vier provincies, twaalf gemeenten en 23 stembureaus waar blinden en slechtzienden terechtkunnen. 

Kiezerspas
In Noord-Holland zijn dat Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Hilversum en Zaanstad. Buiten Noord-Holland zijn dat Den Bosch, Den Haag, Grave, Sliedrecht, Veldhoven en Zeist.

Stemmen voor de Provinciale Staten kan bij ieder stembureau in de gemeente waar je staat ingeschreven. Ook stemmen in een andere gemeente in je eigen provincie is mogelijk, al moet je dan een kiezerspas aanvragen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!