Ga naar Content

Schapenboerin bij vuilstort-park Nauerna maakt zich zorgen over gezondheid dieren

Anderhalve week nadat Park Nauerna in Assendelft werd gesloten door de gemeente Zaanstad vanwege de vondst van vervuild water, is er nog veel onduidelijk. Voor schapenboerin Elly Molenmaker, die vanuit haar huis uitkijkt op de afvalstort en naast het park woont, zijn het emotionele tijden. Haar schapen grazen normaliter ook in het park dat nu is gesloten. Ze hoopt op nader onderzoek.

Volgens Afvalzorg, de eigenaar van de stort en het recreatiepark, is er slechts één incident geweest met percolaatwater, regenwater dat zich vermengd heeft met afval. De instantie vindt de maatregel dan ook 'buiten proportie'.

Lees ook: Afvalzorg vindt sluiting vuilstort-park Nauerna onnodig: "Alles is veilig"

De GGD die onderzoek heeft gedaan in opdracht van de gemeente, heeft ook lood, teer, kwik en chroom aangetroffen in het water. De stoffen kunnen slecht zijn voor kleine kinderen en dieren. 

Elly maakt zich zorgen om haar schapen. Een van de dieren kwam vorig jaar in de sloot van het park terecht. Daarna was het volkomen de weg kwijt. "Het schaap liep achteruit en bijna zo weer de sloot in. Ik heb de dierenarts laten komen maar die kon niets vinden." Een ander schaap werd plotseling blind en had neurologische afwijkingen. Elly vertrouwt het slootwater daarom niet. 

Lees ook: Omwonenden en partijen maken zich zorgen over veiligheid in vuilstort-park Nauerna

Andere omwonenden klagen ook over fijnstof en de stank van de afvalstort. "Dat is gewoon niet gezond", zegt Elly die voortdurend last heeft van prikkende, rode ogen. Ze is geboren en getogen in Nauerna en verknocht aan de boerderij, dus verhuizen is geen optie maar ze wil wel graag dat duidelijk wordt wat er nou precies aan de hand is. 

Daarnaast vindt ze dat het park moet worden afgedekt met folie, zodat er geen vervuild water meer kan opborrelen.

Lees ook: Onrust over veiligheid park Nauerna blijft aan: "Twijfels nog niet weggenomen"

Wethouder Hans Krieger van Zaanstad zei vorige week op een informatieavond dat het park dicht zou blijven zolang er onduidelijkheid is over de veiligheid.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: