Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Afvalzorg vindt sluiting vuilstort-park Nauerna onnodig: "Alles is veilig"

8 maart 2019, 13.25 uur · Aangepast 8 maart 2019, 13.44 uur
Door: · Foto: Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad

Afvalzorg vindt de maatregel van de gemeente Zaanstad om Park Nauerna in Assendelft tijdelijk te sluiten 'buiten proportie en onvoldoende onderbouwd'. Volgens de afvalverwerker is recreëren in het park, dat gebouwd is op een voormalige vuilstort, absoluut veilig.

De instantie, die Park Nauerna monitort, heeft het park gisteren op verzoek van de gemeente gesloten. Vanuit Zaanstad zijn er twijfels over de veiligheid voor bezoekers. Die angst komt voort uit onderzoeksresultaten van de GGD, waaruit blijkt dat regenwater dat in contact is gekomen met afval (percolaat) een mogelijk risico kan zijn. 

Regenwater
Er komen natte plekken voor in het park, zo meldt Afvalzorg. "Na onderzoek bleek dit bijna altijd om plassen regenwater te gaan. Sinds de opening van het park, vier jaar geleden, is één keer verontreiniging in het water geconstateerd."

Lees ook: Vuilstort-park Nauerna voor onbepaalde tijd gesloten vanwege 'blauwe smurrie'

Dat was iets meer dan een week geleden. "De natte plekken zijn opgeruimd en Afvalzorg heeft een extern bureau opdracht gegeven voor aanvullend bodemonderzoek", aldus de afvalverwerker. "Om risico's voor mens en dier te voorkomen zijn de natte plekken direct afgezet."

Wat is percolaat?
Percolaatwater is regenwater dat de toplaag ingaat en nadat het in aanraking is geweest met onderliggend afval op een andere plaats weer uittreedt. "Dit kan onschuldig zijn, maar afhankelijk van het type afval waarmee het in aanraking is gekomen, kan percolaatwater een risico voor de gezondheid van bezoekers van het park zijn", aldus de gemeente Zaanstad. 

Volgens de gemeente is dat niet voldoende en is het park nu dicht. "Wij willen het zekere voor het onzekere nemen", aldus Zaanstad. "Prioriteit daarin is de maatregel om het publiek te weren uit het park."

Dat is volgens Afvalzorg onzin. "Recreëren is absoluut veilig", aldus directeur Bert Krom. "De kans dat bezoekers in aanraking komen met afvalwater is nihil. Bovendien is ons beheersplan erop gericht het park continu te monitoren en in geval van incidenten direct maatregelen te nemen wanneer nodig."

Geen blauwe smurrie
Volgens de Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad zou er ook een 'blauwe smurrie' zijn aangetroffen, maar dat is volgens Afvalzorg "pertinent onjuist".

Hoe lang Park Nauerna zijn poorten gesloten houdt, is nog niet duidelijk. De gemeente gaat de komende tijd in gesprek met Afvalzorg en de Provincie om te kijken of en wanneer het park weer open kan. Er is een brief naar de inwoners gestuurd en woensdag volgt een bewonersbijeenkomst.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!