Haarlem

Gespannen sfeer bij moskee in Haarlem na schietpartij Utrecht: "Erg op onze hoede"

18 maart 2019, 22.35 uur

NH Nieuws

HAARLEM - De schietpartij in Utrecht zorgde ook bij de Selimiye Moskee in Haarlem voor een gespannen sfeer. De politie was aanwezig tijdens het gebed en op andere momenten hield de moskee zelf de wacht.

"De dader was niet gepakt", vertelt voorzitter Mustafa Yigit wanneer hij zijn dag beschrijft. "En er was ook een bepaald idee dat hij ook moskeeën zou kunnen aanvallen. We wisten niet wie hij was. Daardoor was ik heel erg op mijn hoede. Zoiets zou ook hier kunnen gebeuren."

Lees ook: Extra beveiliging bij meerdere moskeeën in Noord-Holland: An-nasr in Huizen gesloten

De politie is "zichtbaar en onzichtbaar" aanwezig bij de moskee, vervolgt de voorzitter. Tijdens het gebed stond er een politieauto voor het gebouw geparkeerd en op andere momenten zorgde de moskee zelf voor beveiliging: "Door onze eigen bewakers in te zetten, uit onze eigen leden. Mensen gaan dan rondlopen, bekijken en beoordelen. We willen niet alle vreemden hier binnenlaten."

Opgelucht
Mede door de aanslag op twee moskeeën vorige week in Nieuw-Zeeland is iedereen alert. Voorzitter Yigit was dan ook opgelucht toen de hoofdverdachte werd opgepakt.

Lees ook: Hoofdverdachte schietpartij Utrecht opgepakt: waakzaamheid op Schiphol afgeschaald

Wel houdt de Islamitische Raad van Haarlem, waar alle moskeeën van de stad onder vallen, vanavond een spoedoverleg om de aanslag in Utrecht te bespreken en preventieve maatregelen te nemen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!