Amsterdam

NL
V

Extra beveiliging bij meerdere moskeeën in Noord-Holland: An-nasr in Huizen gesloten

18 maart 2019, 13.27 uur · Aangepast 18 maart 2019, 14.47 uur · Foto: NH Nieuws

De Sultan Ahmet Moskee in de Zaanse wijk Poelenburg wordt extra beveiligd door de politie. Dat meldt de voorzitter van de moskee Ahmet Öztürk aan NH Nieuws.

"De deuren zijn nog wel gewoon open", aldus Öztürk. "Op dit moment is alleen de imam aanwezig. Voor de rest is iedereen aan het werk."

Iemand die in de moskee aanwezig was, weet te melden dat er politie bij de moskee was vlak na de gebeurtenis in Utrecht. "Ik ben toen even naar huis gereden om te kijken wat er aan de hand was. Er is alleen nog geen inhoud bekend waarom dit is gebeurd", aldus de man tegen NH Nieuws. 

Niet onrust zaaien
De man ziet het nut er niet van in om een moskee te sluiten. "We weten nog niet wat er aan de hand is. We moeten mensen niet onrustig maken. Ik hoop niet dat het te maken heeft met de schietpartij van vorige week op een moskee in Nieuw-Zeeland."

Lees ook: Verhoogde waakzaamheid op Schiphol na schietpartij in Utrecht

De voorzitter is inmiddels op de hoogte gesteld van de schietpartij in Utrecht. Die vond vanochtend plaats op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Daarbij zijn meerdere mensen gewond geraakt. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is nog onbekend. 

Moskee Huizen
De grote moskee An-nasr in Huizen sluit de deuren helemaal. "We werden gebeld door de politie. Ze hebben gezegd dat we alert moeten blijven. We letten goed op iederen", aldus de voorzitter. 

Bij de ISN Kuba Moskee in IJmuiden wordt er opgeroepen rustig te blijven. "Er is geen duidelijke informatie over de gewapende aanval die vandaag in utrecht heeft plaatsgevonden. Onze gemeenschap zal op de hoogte worden gebracht als er ontwikkelingen zijn. We vragen iedereen om rustig te blijven en de informatie te volgen die ons bestuur zal leveren."

Bij de Selimiye Moskee in Haarlem "staat er altijd iemand op de uitkijk", aldus voorzitter Saimet Sari. "We staan in nauw contact met de politie. We zijn op zoek naar een beveiliger vanwege de aanslag in Utrecht." De politie ziet nog niet veel dreiging in Haarlem. De deuren van de moskee zijn op dit moment nog open. 

Blauwe Moskee
De Blauwe Moskee in Amsterdam zal de deuren tijdens de gebeden sluiten. Ook zullen er extra beveiligingsmaatregelen worden genomen, aldus imam Yassin ElForkani op Twitter. "MoskeeAlert is stevig in contact met de autoriteiten. Wij roepen Amsterdamse moskeeën en alle andere in het land op om alert te blijven."

Alle moskeeën in Utrecht dicht
Alle moskeeën in Utrecht hebben hun deuren uit voorzorg gesloten. "Dat hebben we gedaan in overleg met de politie", zegt een woordvoerder van de Ulu Moskee, de grootste moskee van Utrecht.

De Ulu Moskee wordt op dit moment bewaakt door de politie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!