Start van hoofdcontent

Schiphol

NL
V

Hoofdverdachte schietpartij Utrecht opgepakt: waakzaamheid op Schiphol afgeschaald

18 maart 2019, 18.36 uur · Aangepast 18 maart 2019, 22.09 uur · Foto: ANP

De man die wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht is opgepakt. Op Schiphol is de verhoogde waakzaamheid naar aanleiding van de schietpartij afgeschaald.

De man is in Utrecht aangehouden. Dat werd bekendgemaakt aan het einde van een persconferentie met de burgemeester van Utrecht, de hoofdofficier van justitie en de Utrechtse politiechef.

Verder is er niets bekend over de arrestatie van de 37-jarige verdachte. Naar hem is de hele middag gezocht.

In verband met de schietpartij is ook een tweede verdachte aangehouden, maar het is nog niet bekend waarvan die persoon wordt verdacht.

Dreigingsniveau
De autoriteiten sluiten een terroristisch oogmerk niet uit. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid kondigde rond 12.30 uur het hoogste dreigingsniveau 5 af. Dat is inmiddels afgeschaald naar niveau 4.

In de provincie waren mensen geschrokken van de situatie in Utrecht. Reizigers in het openbaar vervoer maakten zich zorgen om terreur (tekst gaat verder onder de video):

Noord-Hollanders geschrokken na schietpartij in Utrecht - NH NieuwsLees ook: Verhoogde waakzaamheid op Schiphol na schietpartij in Utrecht

Schiphol
Op Schiphol werd na de schietpartij de waakzaamheid verhoogd met "zichtbare en onzichtbare maatregelen" en werden pensioenacties van beveiligingsbedrijven, passage- en bagagemedewerkers afgeblazen. Inmiddels is de waakzaamheid op de luchthaven afgeschaald.

"De extra maatregelen die werden genomen zijn nu niet meer van kracht. We gaan terug naar de maatregelen zoals die vanochtend waren voor de schietpartij", meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee.

Vlaggen halfstok
Na de gebeurtenissen van vandaag worden morgen op overheidsgebouwen de vlaggen halfstok gehangen. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt.

Een Hilversumse vertelde dat haar dochter haar kantoor in Utrecht niet mocht verlaten na de schietpartij. Ook zij was ongerust:

Hilversumse ongerust over dochter in Utrecht na schietpartij: "Ze mag haar kantoor niet verlaten" - NH Nieuws

Vanwege de schietpartij in Utrecht hebben de meeste landelijke politieke partijen besloten de campagne voor de Statenverkiezingen op te schorten. Alleen Forum voor Democratie liet een bijeenkomst over de verkiezingen doorgaan. Flyeractiviteiten zijn wel stopgezet.

De meeste partijen in de provincie hebben ook besloten de campagneactiviteiten 'tot nader order' stil te leggen. Dat laten VVD, D66, PvdA, PVV, SP, CDA, GroenLinks, ChristenUnie-SGP, Ouderenpartij N-H, DENK, Code Oranje en NIDA weten in een persbericht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
ANP