Ga naar Content
Amsterdam

Verhoogde waakzaamheid op Schiphol na schietpartij in Utrecht

18 maart 2019, 12.20 uur · Aangepast 18 maart 2019, 19.16 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Op Schiphol is momenteel sprake van verhoogde waakzaamheid. Aanleiding vormt de schietpartij in Utrecht, waar drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. De politie in Amsterdam meldt NH Nieuws 'alert' te zijn en in nauw contact met de Utrechtse collega's te staan.

Verslaggever Doron Sajet weet te melden dat alle pensioenacties die vandaag zouden plaatsvinden worden afgeblazen. Om 12.30 zouden de bonden samen met beveiligingsbedrijven, passage-, bagagemedewerkers 66 minuten stoppen met werken.

Acties op Schiphol afgelast - NH Nieuws

"We zijn nog alerter. Dat houdt in dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn. Zichtbaar kan betekenen dat je meer mensen op de terminal rond ziet lopen. Over bewapening van die mensen doen we geen uitspraken", aldus een woordvoerder van de defensietak, die gaat over de veiligheid van plekken als Schiphol.

Op het Mediapark in Hilversum zouden agenten en marechaussees extra bewapend aanwezig zijn. Meerdere moskeeën in verschillende plaatsen in de provincie zijn ook extra beveiligd.

A2
Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de snelwegen rond Utrecht zo veel mogelijk te mijden. Sinds het middaguur is op de A2 tussen knooppunt Holendrecht en Nieuwegein in beide richtingen een rijstrook afgesloten. Ook is afrit 8 op de A2 richting Utrecht Centrum afgesloten en zijn diverse toegangswegen naar Utrecht Centrum dicht in verband met de schietpartij in die stad.

Lees ook: Extra beveiliging bij meerdere moskeeën in Noord-Holland: An-nasr in Huizen gesloten

De schietpartij vond vanochtend plaats op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Hulpverleners zijn ter plaatse en de omgeving is afgezet, aldus de politie. Burgemeester Jan van Zanen heeft bekendgemaakt dat er drie doden zijn gevallen.

De politie houdt bij het onderzoek naar de schietpartij in Utrecht rekening met een terroristisch motief. 

Dader
De politie heeft de 37-jarige Gökmen T. aangehouden. In verband met de schietpartij is ook een tweede verdachte aangehouden, maar het is nog niet bekend waarvan die persoon wordt verdacht.

Lees ook: Politie roept op: "Kijk uit naar Gökmen. T"

De autoriteiten sluiten een terroristisch oogmerk niet uit. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid kondigde rond 12.30 uur het hoogste dreigingsniveau 5 af. Dat is inmiddels afgeschaald naar niveau 4.

Campagne opschorten
Verschillende politieke partijen hebben besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen op te schorten. Onder meer VVD, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en DENK hebben dat aangekondigd.

Reactie premier Mark Rutte
Premier Rutte spreekt van een mogelijke terreurdaad. "Een daad van terreur is een aanval op onze beschaving, op onze tolerante en open samenleving. Mocht dit blijken, dan past maar één antwoord. En dat luidt: onze rechtsstaat en onze democratie zijn sterker dan fanatisme en geweld. We zullen niet wijken voor onverdraagzaamheid. Nooit.'' Volgens de premier wordt "alles op alles gezet om de dader of daders zo snel mogelijk te pakken."

Of het daadwerkelijk om een terroristische aanslag gaat, is nog niet bevestigd door de politie.