Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Onrust over veiligheid park Nauerna blijft aan: "Twijfels nog niet weggenomen"

14 maart 2019, 06.23 uur

Ook na een informatieavond zijn de omwonenden er niet gerust op dat er niets aan de hand is bij Park Nauerna. Het recreatiepark aangelegd op een afvalstortplaats blijft voorlopig dicht. Wethouder Hans Krieger van Zaanstad zei dat het park afgelopen vrijdag is gesloten, omdat er twijfels waren over de veiligheid en volksgezondheid.

"Zolang die twijfels niet zijn weggenomen blijft het park dicht." Hij kon niet zeggen hoe lang dat nog gaat duren. Het bedrijf Afvalzorg betreurt de sluiting. 

Het recreatiepark Nauerna moest dicht na een onderzoek van de Zaanse gezondheidsdienst. Die constateerde dat er percolaatwater, vervuild water uit de bodem, omhoog is gekomen.

Lees ook: Omwonenden en partijen maken zich zorgen over veiligheid in vuilstort-park Nauerna

Een onderzoekster verklaarde op de bijeenkomst dat vooral jonge kinderen tot een jaar of zes een risico vormen. Ze worden ziek als ze het water binnenkrijgen. Daarnaast komen er in het park allerlei gassen vrij waar je ziek van kunt worden.

'Niets aan de hand'
De omwonenden klagen al langer over smerig water, stank en stof rond de vuilstort. Ook nu geloven de meesten niet dat er niets aan de hand is. Volgens Harm Ritsema van Afvalzorg kan het park zo open. Hij vindt het jammer dat de gemeente niet eerst met Afvalzorg heeft overlegd. "Het was slechts één incident en dat was helemaal onder controle."

Lees ook: Afvalzorg vindt sluiting vuilstort-park Nauerna onnodig: "Alles is veilig"

Mocht toch blijken dat het recreatiepark niet veilig is, dan is Afvalzorg bereid om te kijken naar een andere oplossing. Dat zou kunnen betekenen dat er een afdekking komt van ondoordringbaar folie zodat er geen vervuild water of gassen meer naar boven kunnen komen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: