Ga naar Content
Haarlemmermeer

Netbeheerders onderzoeken bouw transformatorstation bij Schiphol Trade Park

11 maart 2019, 16.32 uur · Aangepast 11 maart 2019, 16.45 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Netbeheerders TenneT en Liander onderzoeken de mogelijkheden om het nieuwe transformatorstation te bouwen in het Schiphol Trade Park. In het vorige plan zou het station bij Rijsenhout komen, maar daar staken bezorgde bewoners een stokje voor.

Door de komst van flink wat datacenters en tuinders is de vraag naar elektriciteit sinds 2016 verdubbeld. Netbeheerders moeten nu al 'nee' verkopen aan nieuwe bedrijven. Netwerkbeheerder Liander en de gemeente Amsterdam houden rekening met een scenario waarbij de vraag naar elektriciteit vijf keer zo groot is als nu. Gasloze huizen, elektrisch vervoer en meer datacenters vragen om een forse uitbeiding van het netwerk. 

Lees ook: Haarlemmermeerse glastuinbouwers vrezen stroomtekort: "Het wachten duurt te lang"

"We zijn in gesprek over een stuk grond op Schiphol Trade Park. De technische haalbaarheid en de prijs zijn hierbij belangrijke aandachtspunten", laat woordvoerder Peter Hofland van Liander weten. De netbeheerders worden geacht hun taken uit te voeren tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten. Bij een hoge prijs zal dit dus worden doorgerekend naar de klant; dus ook naar de burger. 

"Technische haalbaarheid gaat bijvoorbeeld over de mogelijkheden om een elektriciteitsverdeelstation van alle noodzakelijke kabels te voorzien", legt Hofland uit. "Het gaat hier om stations van enkele voetbalvelden groot. Je kunt je vast voorstelen dat hier heel wat en hele grote kabels naartoe gaan en vandaan komen." Gemeente Haarlemmermeer heeft eerder aangegeven bij NH Nieuws deze ontwikkeling ruimtelijk te willen faciliteren.

Grond
Eerder werden verschillende locaties in de regio onderzocht, waaronder ook de 'beruchte' locatie 2a en 2b, bij Rijsenhout. In de zomer van 2018 nam de gemeenteraad unaniem een motie aan om deze twee locaties voor een transformatorstation te schrappen. Tot grote opgeluchting van de Rijsenhouters, die al jaren streden tegen de komst van het transformatorstation bij hun dorp. 

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws eerder maakte: 

Haarlemmermeerse glastuinbouwers vrezen stroomtekort: "Het wachten duurt veel te lang!" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!