Ga naar Content

Explosieve vraag naar elektra vraagt forse investeringen

Netwerkbeheerder Liander en de gemeente Amsterdam houden rekening met een scenario waarbij de vraag naar elektriciteit vijf keer zo groot is als nu. Gasloze huizen, elektrisch vervoer en meer datacenters vragen om een forse uitbeiding van het netwerk.

Wat de precieze gevolgen zijn van de energietransitie en hoeveel het gaat kosten blijft nog onduidelijk maar zeker is dat de vraag naar elektriciteit fors zal toenemen. Dit jaar investeert netwerkbeheerder Liander daarom al 100 miljoen euro in extra kabels en verdeelstations. 

Verbruik
"Een modern, gasloos huis met laadpaal voor de elektrische auto verbruikt drie keer zoveel stroom dat een gemiddeld huis nu", zo schetst woordvoerder Jelle Wils van Liander de situatie. Naast een hoger stroomverbruik moeten ook zonnepanelen en windmolens aangesloten worden. "Stroom wordt niet meer op één plek geproduceerd en dat heeft gevolgen voor het netwerk", aldus Wils.

Haarlemmermeer
Het bestaande netwerk is niet berekent op de toenemende vraag en dus moeten bijna alle verdeelstations aangepakt worden. Door de toename van stroomvretende datacenters in de Haarlemmermeer moet hier een nieuw verdeelstation komen. Maar door protesten van de inwoners van Rijsenhout is nog geen locatie gevonden. De tuinders zijn daar onder andere de dupe van.

Lees ook: Grote zorgen over komst transformatorstation Rijsenhout: "Er wordt een spel met ons gespeeld"

Rekening
Om de kosten enigszins in de hand te houden zoekt Liander mogelijkheden om het netwerk efficiënter te gebruiken. Het betekent dat ook de 'vluchtstrook' van het elektriciteitsnetwerk gebruikt zal worden voor de dagelijkse stroomvoorziening. Dat bespaart kosten maar kan niet voorkomen dat de consument straks meer moet betalen.

Waterstof
Liander beheert ook het gasnetwerk in de Metropoolregio. Als dat in de toekomst overbodig is kan het wellicht gebruikt worden voor transport van waterstof. "We doen nu in Delft met onze collega's proeven met waterstof in het bestaande gasnetwerk. Maar het is hierbij wel belangrijk dat het absoluut veilig is", aldus Jelle Wils.

Foto: NH/Marc Ruyg