Ga naar Content

Haarlemmermeerse glastuinbouwers vrezen stroomtekort: "Het wachten duurt te lang"

Glastuinbouwers in Haarlemmermeer vrezen voor een groot stroomtekort. Door de komst van heel wat datacenters en tuinders is de vraag naar elektriciteit sinds 2016 verdubbeld. Netbeheerders moeten nu al 'nee' verkopen aan nieuwe bedrijven. Maar ook groei is niet meer mogelijk. En dát is een groot probleem voor bijvoorbeeld Looye Kwekers in Burgerveen.

"Op dit moment is er in de regio niet genoeg stroom beschikbaar voor ons om het bedrijf uit te breiden", zegt energiespecialist Bastiaan Bouwman bij Looye Kwekers. "Wij hebben veertig hectare grond beschikbaar waar we de helft al van bebouwd hebben. Maar voor de andere twintig hectare hebben we ook elektriciteit nodig om tomaten te kunnen telen."

Tekort
Het is niet het enige bedrijf in de omgeving dat met deze problemen zit. Al sinds 2015 zijn er plannen voor een transformatorstation. Maar het vinden van een geschikte en betaalbare locatie schiet niet bepaald op. Rijsenhouters kwamen in actie toen het station tegen hun dorp aangebouwd dreigde te worden. De gemeente gaf de bewoners gelijk, maar ondertussen is er nog steeds geen transformatorstation.

Lees ook: Glastuinbouw voorloper in duurzaamheid: "CO2 gezocht!"

En dit beperkt de bedrijven dus in hun groeimogelijkheden. "We maken ons zorgen omdat we niet concreet zien wat het stappenplan is. We weten niet goed waar we aan toe zijn. Komt het over een jaar, of over vijf jaar?", zegt Bouwman.

Het grote stroomtekort speelt al op meer plekken, ziet Glastuinbouw Nederland. "Het gaat om zo'n vijftig bedrijven", zegt voorzitter Sjaak van der Tak. "Dit soort topbedrijven hebben investeringsdrang, die willen groter groeien. Deze prachtige tomaten gaan over heel Europa."

Haast
Liander laat weten nog steeds te zoeken naar een stuk grond en het station dan op z'n vroegst in 2023 pas te kunnen openen. Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat de gemeente heeft geadviseerd om het gesprek aan te gaan met Schiphol Trade Park over een locatie op dat terrein. "De gemeente Haarlemmermeer wil deze ontwikkeling ruimtelijk faciliteren", aldus de woordvoerder.

Lees ook: Groen geteelde paprika's in Heerhugowaard: eerste glastuinbouwer op warmtenet

"2020 of 2021, dan hebben we het al nodig", zegt Bouwman van Looye Kwekers. "Anders stagneert de groei." Wat de tuinders betreft moeten gemeente en netbeheerders er haast mee maken. "Het wachten duurt al veel te lang!", dringt Sjaak van der Tak aan.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: