Ga naar Content

Kapster Cocky (69) al vijftig jaar de ongekroonde koningin van Texel

De 69-jarige Cocky Penha is een bekende op Texel. Jarenlang werkte ze in haar eigen Cocky's Kapsalon in De Koog en zelfs nu de zaak is overgenomen en Peter Jouw Kapper heet, heeft ze de scharen nog niet neergelegd. Ze huurt als zzp'er een stoel bij Peter, want ondanks haar leeftijd kan ze het knippen niet laten.

Vol trots staat ze voor de opvallende kapsalon. "Sommigen vinden het eruit zien als een bordeel, maar ik noem het 't baken van de Koog."

Spectaculaire opening
Precies vijftig jaar geleden begon Cocky haar eerste kapsalon in de Koog op Texel. Het was niet echt een salon, maar meer een slaapkamer met kappersstoelen. De opening was desondanks spectaculair. Parachutisten van het Paracentrum Texel werden in de Dorpsstraat van de Koog gedropt en leverden een levensgrote sleutel af. "Dat kon toen nog, we hadden er niet eens een vergunning voor aangevraagd."

Lees ook: Elias (19) is jongste fractievoorzitter van Nederland: "Misschien wel nieuwe Jesse Klaver?"

Het was de flowerpower tijd waarin niets te gek leek. Cocky lijkt nog steeds beïnvloed door die tijd. Altijd positief en altijd in voor gekkigheid. 

Een van haar vaste en favoriete klanten was niet voor niets Jan Wolkers, de kleurrijke schrijver/kunstenaar die ook ereburger van Texel was. Cocky spreekt vol waardering over Jan. "Hij was een vrij man, los van conventies. Hij praatte ook over seks als over boodschappen doen. En daar was-ie een voorloper mee." Cocky snapt ook waarom Jan Wolkers het zo naar zijn zin had op Texel. "Jan kon hier rondlopen zonder dat mensen hem lastig vielen of op de foto met hem wilden. Je wordt hier gewoon in je waarde gelaten." 

Populaire Texelaar
De Texelaars lijken Cocky ook te waarderen om wie ze is. De spraakmakende dame is populair op het eiland. Met haar donkere wapperende haren, plateauschoenen en opvallende sieraden rijdt ze elke dag in haar 25 jaar oude zwarte Porsche van Den Burg naar de Koog. De kapsalon staat vol met grote pluchen kunsttijgers en grote vazen met witte rozen. "De rozen zijn elke week weer vers. Honderd in getal. Daar word ik blij van. En de tijgers zijn mijn lievelingsdieren. Machtig en mooi. Ze stralen kracht uit." Een paar jaar geleden had ze nog echte tijgers in de zaak, die kwamen van het circus dat in het dorp optrad. "Dat was prachtig. Eentje ging ook stoeien met een kunsttijger."

Haar vrouwelijke collega-kapsters noemt Cocky lachend haar tijgers. Linda werkt al 37 jaar voor haar en Anita 30 jaar. "Veel lachen, maar ook altijd hard werken, daar is toch niks mis mee?" zegt Anita. Zij beaamt dat Cocky een bekende Texelaar is en gewaardeerd wordt zoals ze is. "Eigenlijk is Cocky de ongekroonde koningin van het eiland", lacht ze. 

Geen files
Cocky groeide op in Amstelveen, de plaats waar haar vader vandaan kwam en na de oorlog naar terugkeerde met zijn gezin. Maar Texel bleef trekken voor Cocky. "In de vakanties ging ik naar opa en oma op Texel. Dat vond ik heerlijk." En op haar twintigste keerde ze definitief terug naar het eiland om het nooit meer te verlaten. "Elke dag als ik met de auto naar mijn werk rijdt dan realiseer ik me hoe mooi het hier is. Ook geen files, de hele weg alleen voor mij, heerlijk." 

Lees ook: Burgemeester Texel: "Wil veel over het eiland weten, brengt me dichter bij de mensen"

In de etalage staan de drie bekende horen, zien en zwijgen-aapjes. "Dat is wat je moet doen als kapster. Je hoort zoveel. Mensen vertellen je alles als ze in de stoel zitten. Dood, ziekte, relaties, seks, alles. Het komt waarschijnlijk omdat je ze aanraakt, dan worden ze kwetsbaar. Maar ik vertel niks door hoor. Roddelen is verboden."

Genieten
Hoe staat het eigenlijk met Cocky's eigen privéleven? "Op dit moment is er geen man", zegt ze lachend. "De behoefte aan seks wordt met het ouder worden ook minder. Maar ik geniet van het leven. Ik doe aan kickboksen en skeeleren en ik laat me iedere week masseren, daar blijf ik gezond bij. En ik geniet van mijn kleinkind van mijn mooie dochter Barbara."

Volgende week wordt Cocky 70. Hoe lang denkt ze nog door te gaan met knippen? "Tot ik er dood bij neer val", zegt ze. Kapper Peter kijkt bedenkelijk. "Als je maar niet in de zaak tegen de vlakte gaat." Er wordt gelachen.

Bekijk hier meer verhalen van Texel.