Ga naar Content

Elias (19) is jongste fractievoorzitter van Nederland: "Misschien wel nieuwe Jesse Klaver?"

"Naar de kapper geweest, Ben? Staat je goed!" Een complimentje voor een politieke rivaal, handen schudden met de burgemeester en een schouderklop voor een partijgenoot. Vol zelfvertrouwen beweegt Elias Marseille zich binnen de Texelse raadszaal. Sinds een jaar is de pas 19-jarige VWO-scholier fractievoorzitter van GroenLinks in de Texelse gemeenteraad.

Het vaststellen van een kadernotitie over het maken van een omgevingsvisie voor Texel is een belangrijk onderwerp in de raadsvergadering. Taaie kost en millimeterwerk, zo lijkt het. Maar Elias Marseille, een van de jongste politici van Nederland, zet zijn tanden erin. "Saai, nee hoor. Het gaat om belangrijke beslissingen voor het eiland. En daar mag ik dan namens GroenLinks mijn zegje over doen en over stemmen. Dat vind ik mooi."

Heftige discussies
Praten en discussiëren heeft-ie thuis geleerd. Bij de familie Marseille wordt tijdens het avondeten heel wat afgepraat. Vader en moeder zijn allebei predikant. "Elias en mijn man voeren vaak de heftigste discussies, maar de rest doet ook goed mee hoor", vertelt moeder Marseille. "Over allerlei onderwerpen. Trump, staken voor het klimaat of dingen die op school of het eiland spelen."  

Elias zit nog op school. Hij zit in 6 VWO en doet dit jaar ook examen. Is dat wel te combineren? "Op dit moment doe ik alleen raad en school. Andere activiteiten staan op een laag pitje" zegt Elias. De bezige bij heeft vorig jaar bijvoorbeeld nog een film gemaakt over een opvallende klasgenoot. Deze film draait in de bioscoop van Den Burg. En hij was actief voor Texelse radio. "Als de examens straks beginnen, zal ik ook even minder aandacht aan het raadswerk besteden."

Talent
Elias heeft een bijzondere positie op de OSG de Hogeberg, de school voor voortgezet onderwijs op Texel. Als hij voor GroenLinks naar vergaderingen of bijeenkomsten moet, krijgt hij daar vrijstelling voor. Net zoals een sporttalent vrijstelling krijgt voor wedstrijden en trainingen. "Ik werd een keer gebeld door de burgemeester toen ik in de klas zat. De lerares zei toen dat ik niet mocht bellen. Toen liet ik haar zien wie belde en zei ze 'o neem dan maar even op'." 

Lees ook: Burgemeester Texel: "Wil veel over het eiland weten, brengt me dichter bij de mensen"

Ferry Hoveling is leraar Duits en coach van Elias. Hij zag het politieke talent van Elias al vroeg. "Al jaren is Elias actief op school. Bijvoorbeeld in de leerlingenraad. Hij is echt een talent en dat honoreren we hier op school ook. Ik zie hem wel de opvolger van Jesse Klaver worden."

Te jong
Hij is nog maar 19 jaar en zit in de raad tussen allerlei oude rotten met veel ervaring. Is hij niet té jong? "Nee hoor. Ik vertegenwoordig ook een grote groep op Texel, namelijk de scholieren en jongeren. Voor de groep onder de 18 jaar heb ik geregeld dat ze uit kunnen gaan in De Koog. Ze krijgen bandjes zodat het in de kroeg of club duidelijk is dat ze nog geen 18 zijn en dus geen alcohol mogen, maar ze mogen wel die tenten in."

Elias weet het nog niet zo zeker of-ie later ook de tweede kamer in wil. "Als ik slaag wil ik eerst gaan studeren in Amsterdam. Politics, Psychology, Law and Economics aan de UvA. Een combinatie van allerlei disciplines. Maar ik vind de journalistiek ook leuk. Ik wil in ieder geval voorlopig wel in de Texelse raad blijven, ook al studeer ik in Amsterdam. Veel jongeren komen in het weekend terug naar Texel, ik denk dat ik dat ook ga doen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!