Ga naar Content
Noord-Holland

Commissie EU-parlement stemt over toekomst van de pulsvisserij

7 maart 2019, 06.49 uur
Door: · Foto: NH / Dennis Mantz

De visserijcommissie van het Europees Parlement stemt vandaag over het politieke akkoord dat de pulsvisserij per 1 juli 2021 verbiedt. De verwachting is dat er zonder veel poespas groen licht voor het verbod wordt gegeven. "Een formaliteit", aldus een betrokkene.

Nederland heeft bij het uitgeven van vergunningen mogelijk de regels overtreden. In tegenstelling tot eerdere berichten bestaat nog altijd de kans dat de Europese Commissie hierover een juridische procedure aanspant.

Nederlands verzet
Het voltallige parlement stemt er waarschijnlijk eind maart over en komt dan tot eenzelfde oordeel, verwachten diplomaten. De lidstaten stemden ondanks Nederlands verzet vorige maand al in met het het verbod.

Lees ook: Minister doet belofte aan pulsvissers: innovatiegeld als Europees verbod er komt

Volgens de nieuwe richtlijn mag 5 procent van de Nederlandse kottervloot tot medio 2021 pulstuig blijven gebruiken. De rest van de vergunningen zou al dit jaar vervallen.

Lees ook: Pulsvissers voelen zich onbegrepen: "We voldoen aan eisen, maar worden toch gestraft"

Hoeveel van de huidige tachtig Nederlandse kotters met behulp van stroomstootjes platvissen mogen blijven vangen is niet duidelijk, maar het worden er naar verwachting een stuk minder dan de helft.

De ingelaste sessie van de visserijcommissie begint om 14.00 uur.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!