Ga naar Content
Haarlem

Terugblik: Haarlemse burgemeester Jos Wienen nu half jaar beveiligd

6 maart 2019, 06.36 uur
Door: · Foto: ANP

Politie rond het stadhuis, vervoerd worden in een gepantserde auto en leven in een safehouse. Sinds burgemeester Jos Wienen van Haarlem op 6 september vorig jaar te horen kreeg dat hij zwaar bedreigd wordt, leeft hij nu, een half jaar later, nog steeds met zware veiligheidsmaatregelen.

Uit welke hoek de dreigementen komen, is nog steeds onduidelijk. Ook Wienen zelf zegt niet te weten wie erachter zit. 

Huis beveiligd
De eerste, voor het publiek zichtbare, veiligheidsmaatregelen rondom de burgemeester worden in de tweede week van september duidelijk. Zijn huis in het centrum van Haarlem wordt dag en nacht bewaakt. Politie surveilleert door de straat en rond het huis zijn beveiligingscamera's opgehangen.

Lees ook: Bedreigde burgemeester Jos Wienen: 'Ik voel me veilig'

Op zondag 16 september doet Wienen mee aan de City Swim in Haarlem. Tijdens de zwemtocht zwemt er voortdurend een agent aan zijn zijde mee. Bij de finish staat Wienen de pers te woord en spreekt dan voor het eerst over de veiliheidsmaatregelen. 

Burgemeester Jos Wienen over de veiligheidsmaatregelen 

Burgemeester Haarlem zwemt Swim to Fight Cancer met politiebegeleiding - NH Nieuws

Zwaarbewapende agenten
Op woensdag 3 oktober staan er zwaarbewapende agenten rond het stadhuis van Haarlem aan de Grote Markt. Agenten in burger houden alles goed in de gaten. De beveiliging rondom Jos Wienen lijkt flink opgeschroefd. En dat zal de daarop volgende dagen ook zo blijven. Waar Jos Wienen gaat, daar volgen politie en persoonsbeveiligers.

Zwaar bewapende beveiligers rondom het stadhuis in Haarlem

Zwaarbewapende agenten voor stadhuis Haarlem - NH Nieuws

Ambtenaren die zich niet op het gemak voelen in het stadhuis, mogen elders werken. Wienen probeert zijn afspraken in zijn agenda, zo goed als dat kan, na te komen. Zijn privé-leven moet hij voortzetten in een safehouse, zijn eigen huis is op dat moment blijkbaar niet veilig genoeg meer.

Steunbetuiging van de Haarlemmers
De Haarlemmers schrikken van de zware beveiliging van hun burgemeester, maar leven vooral erg met hem mee. Dat blijkt wel als op zondag 14 oktober honderden Haarlemmers naar de Grote Markt komen om Wienen een hart onder de riem te steken. Een gebaar dat hij ontzettend waardeert, hij spreekt de menigte zelfs even toe vanaf het bordes van het stadhuis. 

Honderden Haarlemmers steunen burgemeester Wienen op de Grote Markt

Burgemeester Jos Wienen: "Lieve Haarlemmers, bedankt voor dit geweldig hart onder de riem" - NH Nieuws

Lees ook: Smelt tegen geweld: Haarlemmers smeden ring voor partner bedreigde Wienen

Machiavelli-prijs
Nog steeds wordt Jos Wienen zwaar beveiligd. In februari ontvangt hij in Den Haag de Machiavelli-prijs. Die onderscheiding wordt toegekend aan diegene die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie.

Wienen ontvangt de prijs, maar hij staat daarbij symbool voor alle bedreigde burgemeesters in Nederland. Want naast Wienen krijgen ook andere burgemeesters met bedreigingen te maken. Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat zo'n tweederde van de Noord-Hollandse burgemeesters wel eens is bedreigd.

Burgemeester Jos Wienen ontvangt de Machiavelli-prijs

Burgemeester Wienen zichtbaar geroerd bij uitreiking Machiavelli-prijs - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!