Ga naar Content

Haarlemmers smeden ring voor vrouw bedreigde burgemeester Wienen

Edelsmid Ariane Medze uit Haarlem leeft erg mee met de partner van burgemeester Jos Wienen. Ook zij moet leven met de gevolgen van de zeer strenge beveiliging rond haar man. Medze wil haar graag een hart onder de riem steken. Met een ring.

Medze heeft haar winkel in de Koningstraat, op een steenworp afstand van het stadhuis. Ze fietst er dagelijks langs en ziet telkens de strenge beveiliging voor de deur staan. "Het moet afschuwelijk voelen voor de burgemeester en zijn gezin. Het raakt mij iedere keer weer."

Smelt Tegen Geweld
Ze wilde graag iets doen voor de partner van Wienen. "Ik stel me voor dat zij ook een stuk van haar vrijheid kwijt is, dat ze niet kan winkelen of gewoon even door de stad kan lopen", vertelt ze.

Lees ook: Noord-Hollandse burgemeesters veelvuldig bedreigd 

Buiten lopen ondertussen twee agenten langs. Ze komen uit de richting van het stadhuis. "Ik wil een ring maken voor haar, als steuntje in de rug, samen met de Haarlemmers. Ik noem het 'Smelt tegen Geweld'."

Lees ook: Bedreigde burgemeester Jos Wienen: "Ik voel me veilig"

De bedoeling is dat alle Haarlemmers bij haar langs kunnen komen om een stukje zilver om te smelten tot een bolletje. En al die bolletjes worden door Medze op een robuuste zilveren ring gesoldeerd. "Er was laatst ook een jongen van twaalf jaar. Hij was helemaal trots dat hij een bolletje mocht smelten voor de ring van de vrouw van de burgemeester. Dat is toch prachtig."

Oproep
Ze hoopt de ring in februari aan de partner van Wienen te kunnen overhandigen. Wienen zelf krijgt op 13 februari de Machiavelliprijs overhandigd, die hij namens alle bedreigde burgemeesters in ontvangst zal nemen. Medze hoopt dan ook de ring te kunnen geven.

Lees ook: Bedreigde burgemeester Jos Wienen krijgt Machiavelliprijs

Ze wil nog wel een oproepje doen voor het zover is. Want het laatste bolletje wat op de ring komt, moet van goud worden. Ze zoekt er nog een 'sponsor' voor. "Want al het zilver is van mezelf, maar goud is een stuk kostbaarder. Ik hoop dat een Haarlemse ondernemer daar een beetje aan wil bijdragen en dan natuurlijk ook zelf het bolletje komt smeden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Paul Tromp