Ga naar Content
Alkmaar

Losgeslagen paarden maken het goed: "Ze hadden engel bij zich"

28 februari 2019, 14.44 uur · Aangepast 28 februari 2019, 20.53 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio / Pascal Fielmich

Het was een bijzonder beeld gisteren: negentien galopperende paarden door de straten van Heiloo, Uitgeest en Krommenie. Dat er niks ernstigs is gebeurd, is volgens de eigenaren van de pensionstal Onderwater een wonder. "De paarden hadden allemaal een engel bij zich."

Dat vertelt Mariëlla Dekker een dag na de hectische gebeurtenis tegen NH Nieuws. Toen ze hoorde dat de paarden van het erf waren ontsnapt, gingen bij haar alle alarmbellen af. "We begonnen gelijk iedereen te bellen. De eigenaren van de paarden probeerden we te appen, mensen met trailers werden opgeroepen. We schrokken echt heel erg", aldus Mariëlla. 

Hek stond open
Nadat ze waren uitgebroken, omdat er per ongeluk een hek openstond, zetten de paarden het op een lopen. Een gedeelte van de groep ging naar Egmond, een andere kudde werd gespot op de provinciale wegen van Uitgeest en Krommenie. Op internet doken verschillende filmpjes op van de langsdenderende dieren. 

Lees ook: Op hol geslagen kudde paarden zet Heiloo, Uitgeest en Krommenie op stelten 🐎🐎🐎

In een van de Facebookvideo's was te zien hoe de politie probeerde om de paarden tegen te houden met een wegblokkade, maar ze renden er vrolijk langs. Uiteindelijk legde een groot gedeelte van de paarden een afstand af van zeker vijftien kilometer. Een aantal deed dit zonder hoefijzers waardoor hun hoeven flink afgeleten raakten. "Daardoor lopen er een paar mank", laat de pensionhouder weten. 

Bekijk de beelden hieronder: 

Zo rende de op hol geslagen kudde paarden door Noord-Holland - NH Nieuws

Bijna alle dieren maken het naar omstandigheden goed. Een paard raakte ernstig gewond aan de borst, maar na bijhoorlijk wat hechtingen gaat het weer een stuk beter. Een opluchting voor Mariëlla Dekker: "Het lijkt allemaal goed te komen. We doen onze uiterste best om het goed af te laten lopen."

Lees ook: Dierenarts over losgeslagen paarden: "Had veel erger kunnen zijn"

Mariëlla prijst de inzet van alle vrijwilligers die hebben geholpen om het opvangen van de paarden in goede banen hebben laten leiden. "Zonder die hulp had het allemaal heel anders kunnen aflopen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!