Ga naar Content

Dierenarts over losgeslagen paarden: "Had veel erger kunnen zijn"

Drie van de negentien paarden die gisteren ontsnapten uit de wei bij hun stal in Heiloo zijn er erger aan toe dan hun metgezellen. Dat concludeert een dierenarts nadat hij de paarden onderzocht heeft. Toch vindt hij dat het nog meevalt met de verwondingen. "Het had veel erger kunnen zijn."

De dag na de doldrieste vlucht van de kudde paarden komen de dieren weer een beetje tot rust bij hun stal aan de Vennewatersweg in Heiloo. Door een per ongeluk opgelaten hek vonden de viervoeters gisteren hun vrijheid. Het leidde tot een wilde tocht. Een aantal rende richting Egmond. De meerderheid richting Castricum en Uitgeest, maar kon pas in Krommenie worden gestopt.

Lees ook: Losgeslagen paarden maken het goed: "Ze hadden engel bij zich"

De eigenaren van de ontsnapte paarden die gestald staan bij Pensionstal Onderwater zijn vandaag vrijwel allemaal aanwezig: de dierenarts en de hoefsmid zijn er om de paarden te controleren. Dierenarts Reinder Schuurmans checkt ze allemaal. Een aantal is kreupel, anderen hebben schrammetjes, zere pezen en pijnlijke spieren.

"Gezien wat er gebeurd is, valt het eigenlijk mee. Maar drie paarden zijn er ernstiger aan toe", legt Schuurmans uit. "Een paard heeft zowat de hele zool van zijn hoef versleten. Die staat er heel pijnlijk bij. Maar het had veel erger kunnen zijn."

Koprol
"Hij is naar Uitgeest en toen Krommenie gerend", vertelt Sanne Walda over haar paard. "Daar is hij in een sloot gevallen. Nu loopt hij moeilijk." Het paard van 13-jarige Joy Krijger raakte tijdens de vlucht gewond aan zijn borst. "Eros was over een hek heen gevallen, daarna maakte 'ie nog een koprol. Hij bloedde heel erg."

Lees ook: Caroline en Manon gingen achter ontsnapte paarden aan: "Direct auto omgekeerd"

Eros werd ter plekke gehecht om het bloeden te stoppen. In een kliniek in Middenmeer is de wond verder verzorgd. Schuurmans heeft van zijn collega-dierenarts begrepen dat Joy's paard zal genezen. "Dat soort wonden heelt vaak goed". Ook Joy heeft er alle vertrouwen in: "Ik weet 100% zeker dat het goed gaat komen."

Foto: