Ga naar Content
Gooi

Oppositie Blaricum ontevreden over uitleg hoge kosten sluis: 'Het is een dom contract'

22 februari 2019, 06.33 uur
Door: · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

Diverse politieke partijen in Blaricum vinden de uitleg van het gemeentebestuur over de hoge kosten voor de Blaricumse sluis nog onvoldoende. De gemeente draait op voor 700.000 euro aan herstelkosten voor een sluis waar sinds de feestelijk opening in 2012 nog nooit één boot doorheen is gegaan.

De bouw voor de waterkering en sluis kostte de gemeente in 2011 6,1 miljoen euro. De sluis is bedoeld voor de nieuwbouwwijk de Blaricummermeent. Die wijk is alleen nog steeds niet af en de sluis is nog nooit gebruikt. Om bij de start van het komende vaarseizoen de sluis te kunnen gebruiken, is een nieuwe investering nodig van 1,25 miljoen euro.

Dat bedrag is nodig voor de veiligheid, achterstallig onderhoud en voortschrijdend inzicht over hoe vaak de sluis gebruikt gaat worden. Ook moeten er diverse bouw- en constructiefouten uit het verleden worden hersteld.

Niet gerust
VVD, Hart voor Blaricum, D66 en Democratisch Alternatief Blaricum (DAB) stelden een week geleden vragen aan wethouder Anne-Marie Kennis. De antwoorden die deze week binnenkwamen, stellen in elk geval D66 en DAB nog niet gerust.

Bekijk hieronder de reportage die we eerder maakten:
(bericht gaat verder onder video)

Miljoen euro extra nodig voor Blaricumse sluis - NH Nieuws



"De antwoorden op de vragen vinden wij onvoldoende. De schuld wordt vooral bij andere partijen gelegd. Maar we betalen wel zo ongeveer de helft van de strop. En hoge kosten in de toekomst", reageert Carin Francken van D66. Rob Bruintjes van DAB schrijft: "Helaas leveren die antwoorden meer vragen op dan ik dacht."

Dom contract
Het Waterschap Amstel Gooi en Vecht is eigenaar, maar gemeente en waterschap hebben in het contract (Convenant De Blaricummermeent) over de bouw van de sluis bewust geen afspraken gemaakt over wie er opdraait voor groot onderhoud. 
Bruintjes: "Het lijkt op een dom contract." D66 wil het convenant aanpassen. "Hoezo is de gemeente verantwoordelijk voor kosten onderhoud en beheer?", heeft Francken aan de wethouder gevraagd. 

Lees ook: Verontwaardiging in Blaricumse politiek: miljoen euro verkwist aan nooit gebruikte sluis

De oppositie in Blaricum is verontwaardigd dat de rekening bij de Blaricumse belastingbetaler wordt gelegd en dat de partijen nu pas geïnformeerd worden. Daarnaast roepen de bouwfouten vragen op. Daar draaien de gemeente en het Waterschap voor op, omdat ze er nu pas achterkomen. "Ga dan eerst eens na voor wiens rekening die bouwfouten zijn", zegt Bruintjes. D66 pleit voor uitstel van de besluitvorming. Volgende week dinsdag vergadert de gemeenteraad over de sluisaffaire.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Joost Lammers / NH Nieuws