Whatsapp

Gooi

Verontwaardiging in Blaricumse politiek: miljoen euro verkwist aan nooit gebruikte sluis

14 februari 2019, 18.22 uur · Aangepast 4 juli 2019, 15.01 uur

Politieke verontwaardiging en verbazing over de opknapbeurt van meer dan één miljoen euro die de Blaricumse sluis nodig heeft. De schutsluis is nog nooit gebruikt, maar moet nu al voor een enorm bedrag worden gerenoveerd. De wethouder heeft iets uit leggen, vinden meerdere partijen.

"Het ziet er niet uit en zo oud is de sluis nog niet", zegt Carin Francken van D66 Blaricum. Dat klopt, want de Blaricumse Sluis is in 2012 feestelijk geopend door de burgemeester. Dat is één van de zeldzame keren dat er überhaupt een boot in de buurt is geweest van de sluis. De gemeente schrijft zelf dat de sluis nog nooit is gebruikt. 

De bouw voor de waterkering en sluis kostte in 2011 6,1 miljoen euro en is bedoeld voor de nieuwbouwwijk de Blaricummermeent. Die wijk is alleen nog steeds niet af. Francken: "De sluis is gewoon te vroeg gebouwd." Daarna is er nauwelijks meer naar omgekeken.

Constructiefout
In de zomer moet de sluis dan echt boten gaan doorlaten van en naar het Gooimeer, maar dan eerst nog wel extra geld in worden gepompt. Dat is het gevolg van een vernietigend inspectierapport over de veiligheid, achterstallig onderhoud en voortschrijdend inzicht over hoe vaak de sluis gaat worden gebruikt.

Ook blijken als gevolg van een constructiefout betonplaten te zijn scheefgezakt en dat kan zoveel jaar later niet meer op de bouwer worden verhaald. In totaal is de de rekening 1,2 miljoen waarvan tonnen voor extra onderhoud en herstel van de constructie, aanzienlijk meer dan de ingeschatte onderhoudskosten van 25.000 euro. 

'De pest over in'
Daarmee komen de kosten voor de sluis, voordat er überhaupt een boot doorheen kan, op 7,3 miljoen euro. De herstelkosten worden gedeeld door het Waterschap en de gemeente Blaricum. "Daar hebben wij goed de pest over in, want het is overheidsgeld", reageert Francken. D66 en ook andere partijen hebben vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder.

De gemeente Blaricum laat weten dat de crisis op de woningmarkt de reden is dat de sluis zoveel later in gebruik wordt genomen. De gemeente zegt geen beheer en onderhoud te hebben uitgevoerd en verwijst naar Waternet. Dat is nog aan het uitzoeken wat er afgelopen jaar gebeurd is. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Joost Lammers / NH Nieuws
Whatsapp