Ga naar Content
Gooi

Financieel debacle van nooit gebruikte sluis Blaricum mede gevolg van bouwfouten

21 februari 2019, 17.45 uur · Aangepast 21 februari 2019, 20.31 uur
Door: · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

Verschillende delen van de Blaricumse sluis zijn verkeerd gebouwd, gemonteerd of aangelegd. Dat beeld komt uit een recent inspectierapport naar voren, dat in handen is van NH Nieuws. De sluis uit 2012 is nog nooit gebruikt, maar moet wel al voor meer dan één miljoen euro worden opgeknapt.

De Blaricumse sluis werd in 2012 feestelijk geopend door de burgemeester van Blaricum, maar is inmiddels een financieel debacle voor de gemeente en het Waterschap Amstel Gooi en Vecht. De bouw van sluis en waterkering kostte 6,1 miljoen euro, maar nog voor er één boot doorheen is gevaren, moet daar nog 1,25 miljoen euro bovenop.

Bekijk hieronder de reportage die we eerder maakten:
Bericht gaat verder onder video

Miljoen euro extra nodig voor Blaricumse sluis - NH Nieuws



De sluis is bedoeld voor bewoners van de Blaricummermeent, maar die nieuwe wijk is door de crisis nu pas af. De herstelrekening om de sluis daadwerkelijk bij de start van het nieuwe vaarseizoen te kunnen gebruik, is fors. Doordat de sluis werkloos stil heeft gestaan, is het onderhoud de afgelopen jaren verwaarloosd en daarnaast blijken er tal van bouwfouten te zijn gemaakt. 

Doorgerot
Het beeld dat naar voren komt uit het inspectierapport dat in juli 2018 is opgemaakt in opdracht van het Waterschap, is dan ook desastreus. 15 van de 23 geïnspecteerde onderdelen zijn in matige tot slechte conditie. Diverse onderdelen moeten volledig worden vervangen, omdat ze bijvoorbeeld zijn weggerot, verzakt of gescheurd. De bouwer kan er zoveel jaar na dato niet meer aansprakelijk voor worden gesteld.

Niet alleen (zoals NH Nieuws eerder meldde) betonplaten, maar ook de houten trappen en vlonders zijn verzakt door constructiefouten bij de bouw. Daarnaast zitten zijwanden, borden en relingen los, omdat ze 'onjuist zijn bevestigd'. Er is al een zijwand aan de kant van het Gooimeer afgevallen en bij in gebruikname 'zullen de panelen in de sluis ook loslaten'. Ook diverse andere houten onderdelen zijn gescheurd of zelfs helemaal doorgerot. Tot slot voldoet de sluis eveneens niet aan meerdere wettelijke veiligheidseisen. Zo is een verkeersbord al zo verkleurd dat het niet meer klopt.  

Onderhoudskosten onderschat
Bij de bouw is geraamd dat er na 5 tot 10 jaar 25.000 euro nodig zou zijn voor groot onderhoud. Dat lijkt een grove onderschatting. De kosten waar de gemeente en het Waterschap nu voor opdraaien is met ruim één miljoen euro een veelvoud daarvan.  

Lees ook: Verontwaardiging in Blaricumse politiek: miljoen euro verkwist aan nooit gebruikte sluis

Het Waterschap laat weten wel voor €7.687,81 onderhoud te hebben gepleegd voor 'storingen, extra toevoegingen en periodieke keuringen (het open en sluiten van de sluis) om aan de wettelijke vereisten te voldoen'. De gemeente Blaricum zei eerder op vragen van NH Nieuws geen beheer of onderhoud te hebben uitgevoerd, omdat het Waterschap de eigenaar is. De gemeente en het Waterschap draaien allebei op de voor de helft van kosten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!