Ga naar Content
Gooi

Rechter legt uit: geen vrijspraak, maar ook geen straf voor Gilly Emanuels

20 februari 2019, 18.26 uur · Aangepast 21 februari 2019, 16.18 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Carlijn Kok

Ze is niet vrijgesproken, maar krijgt ook geen straf. De rechter bepaalde vanmiddag dat de Hilversumse ijssaloneigenaresse Gilly Emanuels wordt 'ontslagen van alle rechtsvervolging'. De persrechter legt uit hoe dat precies zit.

Emanuels werd naar eigen zeggen bij haar ijssalon jarenlang geterroriseerd door hangjeugd. Toen ze op een dag werd uitgescholden voor 'kankernegerin', was voor haar de maat vol en ging ze de twee jongens met een stok te lijf.

Het OM had voor mishandeling een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Geen vrijspraak
"Het strafbare feit mishandeling is wettig en overtuigend bewezen. Er liggen aangiften, er zijn camerabeelden", vertelt de persrechter. "Juridisch gezien is dat geen vrijspraak."

Lees ook: Geen straf voor 'geterroriseerde' Gilly Emanuels na mishandeling hangjongeren

Toch krijgt Emanuels ook geen straf. De rechtbank vindt dat de mishandeling Emanuels onder alle omstandigheden niet verweten kon worden. Dat heet juridisch gezien 'putatief noodweerexces'.

Emoties
De persrechter legt uit dat de voorgeschiedenis hierin meespeelt: "De eigenaresse van het Peronnetje is al langere tijd slachtoffer van vernielingen en belediging. In deze zaak werd er een mandarijn naar haar gegooid en werd ze opnieuw beledigd, ook vanwege haar huidskleur. Ze is toen zo emotioneel geworden dat ze één van die jongens heeft geslagen met een stok. Dat is mishandeling."

Die mishandeling is dus bewezen, maar de rechtbank vindt dat ze daar niet strafbaar voor is, "omdat die emoties haar niet verweten kunnen worden." Overigens heeft Emanuels hiermee geen strafblad: vanwege de aanklacht staat er wel een aantekening achter haar naam maar door de vrijspraak heeft dit geen gevolgen voor haar.

Opgelucht
Gilly Emanuels reageerde emotioneel op de uitspraak van de rechter. "Ik ben blij dat ik verder kan met mijn leven", vertelde ze aan NH Nieuws.

Lees ook: Gilly Emanuels opgelucht na uitspraak: "Ik kan verder met mijn leven"

Het OM bekijkt of ze in beroep gaat tegen de uitspraak.

Rechter legt uit: niet vrijgesproken, maar geen straf - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!