Ga naar Content
Gooi

Geen straf voor 'geterroriseerde' Gilly Emanuels na mishandeling hangjongeren

20 februari 2019, 12.56 uur · Aangepast 20 februari 2019, 13.47 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Carlijn Kok

De Hilversumse ijssaloneigenaresse Gilly Emanuels krijgt geen straf voor de mishandeling van twee hangjongeren die haar hadden uitgescholden voor 'kankernegerin'. Dat heeft de rechter zojuist bepaald. Na de uitspraak klonk er applaus in de zaal.

Tegen haar was een taakstraf van 120 uur geeist, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Emanuels werd naar eigen zeggen bij haar ijssalon jarenlang geterroriseerd door hangjeugd. Toen ze op een dag werd uitgescholden voor 'kankernegerin', was voor haar de maat vol en ging ze de twee jongens met een stok te lijf.

Volgens de rechter is de mishandeling wel bewezen, maar was dit niet strafbaar. Juridisch gezien was er sprake van 'putatief noodweerexces'. Dat betekent dat de mishandeling Emanuels onder alle omstandigheden, met alle voorgeschiedenis in het achterhoofd, niet verweten kon worden. Daarom wordt ze 'ontslagen van alle rechtsvervolging'.

Het incident
Het is 17 augustus 2017 als het jarenlange getreiter het dieptepunt bereikt en compleet uit de hand loopt bij Emanuels' ijssalon 't Peronnetje aan de Kleine Drift. In een video van het incident is te zien hoe de jongens haar uitschelden voor 'kankernegerin' en 'kankerzwarte'. De ondernemer krijgt een mandarijn in haar nek gegooid en wordt uitgescholden. Dan gaat ze de jongens met een stok te lijf.

Steun
Emanuels kreeg veel steun de afgelopen maanden, onder andere van de actiegroep Stop Afrofobie Nu en Sylvana Simons, die vandaag ook aanwezig waren bij de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht om hun steun te betuigen. Ook was er veel landelijke pers op de rechtszaak afgekomen. Emanuels was erg emotioneel vanwege de grote opkomst.

Het Openbaar Ministerie vervolgt ook één van betrokken jongeren, een 19-jarige man uit Hilversum. Hem wordt belediging ten laste gelegd. Wanneer deze zaak voorkomt, is nog niet duidelijk.

Lees ook: Grote groep verzamelt zich voor rechtbank om Gilly Emanuels te steunen

Lange geschiedenis van problemen
De problematiek van hangjeugd in Hilversum gaat terug naar 2008. Direct daarna neemt de gemeente verschillende maatregelen om de overlast tegen te gaan, zo valt uit documenten die in handen van NH Nieuws zijn op te maken. Een greep uit die maatregelen: extra boa's, jongerenwerkers en persoonsgerichte hulpverlening.

Niet alle maatregelen zijn succesvol. Zo werkt een samenscholingsverbod in 2016 juist averechts, schrijft burgemeester Pieter Broertjes in die periode. Hij constateert: "Het leidde tot een kat-en-muisspel waarbij de overlast en vernielingen toenamen. De jongeren verhuisden gewoon naar een andere plek."

Lees ook: 'Kankernegerin'-incident vormde dieptepunt in tien jaar jongerenoverlast Hilversum-Oost

Ondertussen groeit de groep. In de periode oktober 2016-juli 2017 brengen jeugd-BOA's 87 overlastgevende Hilversumse jongeren in beeld. De groep in Hilversum-Oost bestaat dan uit ongeveer 15 jongens. Rond die tijd is er veel overlast in Oost, zo ook in de directe omgeving van ijssalon 't Peronnetje. Op 17 augustus 2017 bereikt de overlast een dieptepunt, met de scheldpartijen en de mishandeling als gevolg.