Ga naar Content
Gooi

Nieuwe bewoners Weespersluis luiden noodklok: "Meer kinderopvang in Weesp!"

19 februari 2019, 18.21 uur · Aangepast 19 februari 2019, 18.41 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto: Justus Cramer

Overvolle crèches met wachtlijsten van wel meer dan twee jaar. Het is niet wat je verwacht als je een huis koopt in een kindvriendelijke wijk. Maar voor de vele jonge gezinnen die dit jaar naar de nieuwe wijk Weespersluis in de Bloemendalerpolder verhuizen is dat de realiteit. Middels de petitie ‘Meer kinderopvang in Weesp’ laten de toekomstige bewoners van zich horen.

"Dat de komst van de buurtsuper nog vier à vijf jaar duurt is vervelend, maar komen we wel overheen. Maar de komst van de kinderdagopvang kan echt niet vier à vijf jaar duren”, vertelt opsteller Justus Cramer tegen NH Nieuws. Cramer zal in juni met zijn gezin van Amsterdam naar Weespersluis verhuizen. De kinderen (twee jaar & twee maanden) staan al vanaf mei 2018 ingeschreven bij alle kinderdagverblijven in de omgeving. Maar zoals zovelen krijgt hij te horen hij niet moet rekenen op een plek in 2019.

Snel meer opvangplekken
De petitie 'Meer kinderopvang in Weesp' doet een beroep op de gemeente Weesp om snel in actie te komen en te zorgen voor meer opvangplekken in Weesp. "Een wachtlijst van jaren en geen zicht op een oplossing is onacceptabel!", legt Cramer uit. De petitie is inmiddels bijna tweehonderd keer ondertekend. Tussen de reacties staan veel vergelijkbare verhalen van gezinnen, die zich geen raad weten met de kinderen als ze deze zomer naar Weesp verhuizen.

Lees ook: Paniek onder toekomstige ouders: "Kan geen kind meer bij op de kinderopvang"

Cramer voelt zich misleid door de projectontwikkelaar en de gemeente. De nieuwe wijk Weespersluis met ruim 2750 woningen zou een walhalla voor jonge gezinnen worden; dicht bij de stad, tussen het groen en met alle denkbare voorzieningen voorhanden. Ook zou er een crèche komen. Maar op de website van de ontwikkelaar staat nu alleen nog maar vermeld dat er 'gesprekken' gaande zijn tussen 'partijen'.

Lees ook: Weesp ontdekt door hoofdstedelingen: woonwijk wordt 'klein Amsterdam'

Niemand weet hoe lang deze gesprekken gaan duren. Cramer heeft dan ook geen zin om hierop te wachten en eist dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt. "Veel gezinnen verhuizen deze zomer naar de nieuwe wijk. Over een paar maanden moet er een oplossing zijn, anders is het leed niet te overzien", aldus Cramer.

Afhankelijk van marktpartijen
De gemeente laat in een voorlopige reactie aan NH Nieuws weten dat een oplossing niet zo eenvoudig is. "We doen ons uiterste best om te kijken waar we kunnen faciliteren om het probleem op te lossen voor de ouders. Maar we zijn afhankelijk van marktpartijen", aldus een woordvoerder.