Ga naar Content

Paniek onder toekomstige ouders: "Kan geen kind meer bij op de kinderopvang'"

Er heerst 'paniek': toekomstige ouders komen er nu achter dat de Noord-Hollandse kinderopvang bomvol zitten. Er kan geen kind meer bij. Er is minder ruimte voor kinderen en steeds meer ouders werken, daardoor past er op veel locaties geen kind meer bij.

"Tot aan september zitten we gewoon nokkie vol", zegt Cor Schuurman, directeur van kinderopvanggroep TintelTuin. "Dat komt omdat steeds meer mensen een baan vinden en wij door nieuwe wetgeving minder jonge kinderen kunnen plaatsen per medewerker. Voorheen mocht een medewerker vier baby's verzorgen, tegenwoordig zijn dat maximaal drie baby's."

Lees ook: Kinderopvang wordt 7 procent duurder

Daardoor hebben veel opvangen in Nederland een nog groter tekort aan medewerkers dan voorheen. Waardoor wachtlijsten oplopen en het steeds moeilijker wordt een plek te vinden.

Lees ook: Kabinet steekt extra miljoenen in kinderopvang

"Ik dacht, ik had tijd zat", vertelt Rogier Drinkenburg die binnen vier maanden vader wordt. "Maar bij mijn vrouw in de zwangerschapsgroep was grote paniek", vertelt aanstaande vader Rogier. "Er zijn wachtlijsten van 80 baby's op een groep van 12. En de opvang die ik had uitgekozen, gaat hem waarschijnlijk helemaal niet worden."

Omscholen
Kinderopvangen moeten creatieve oplossingen zoeken om nog aan medewerkers te komen. Zo schoolt de Tinteltuin mensen om tot begeleider. Hierdoor kunnen zij een gedeelte van de vacatures vullen. Schuurman: "Ze moeten alleen nog een diploma halen en dat doen ze dan hier lerend en werkend." 

Lees ook: Ook stagiairs en uitzendkrachten in kinderopvang vanaf vandaag verplicht gescreend

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!