Noord-Holland

Weesp ontdekt door hoofdstedelingen: woonwijk wordt 'klein Amsterdam'

22 mei 2018, 15.53 uur

Joost Lammers / NH Nieuws

WEESP - WEESP Weesp moet zich nog aansluiten bij Amsterdam, maar is al ontdekt door Amsterdamse huizenkopers. In groten getale kiezen ze ervoor om in het stadje te gaan wonen. Dat blijkt ook wel uit de grote belangstelling voor de nieuwbouwwijk, die op dit moment wordt gebouwd.

"We reden het charmante stadje in en toen waren we verkocht", legt Michiel van Nunen uit. Hij heeft twintig jaar in Amsterdam gewoond, maar daar werd het te klein. "Zodra we kinderen kregen, was het tijd om te vertrekken, want we konden het daar niet meer betalen. Dan ga je in de regio op zoek naar een andere plek om te wonen." Na ook onder meer in Haarlem en rond Utrecht gekeken te hebben, viel de keuze uiteindelijk op Weesp. Ook omdat Amsterdam vanuit daar nog steeds goed bereikbaar is.

Waar voor je geld
Hij is niet de enige Amsterdammer. "Ze gaan om Amsterdam heen zoeken en dan is Weesp een heel mooi alternatief. We hebben een mooie historische stad met veel voorzieningen, dat is ook wel waar een Amsterdammer naar op zoek is", zegt Weesper makelaar Silke Portengen.

Lees ook: Amsterdamse uittocht legt druk op woningmarkt randgemeenten

Dat blijkt ook uit de meest recente cijfers van het CBS over het aantal verhuisde personen van en naar Amsterdam uit 2016. Weesp behoort na Gooise Meren en Hilversum tot de populairste gemeente in de Gooi- en Vechtstreek. Volgens Portengen verschuift de belangstelling ook juist naar deze regio. "In Haarlem liggen de huizenprijzen gemiddeld nog een ton hoger dan in Weesp, dus hier krijg je echt waar voor je geld."

Amsterdamse buitenwijk
Het aantal Amsterdammers dat Weesper wordt, zal de komende jaren alleen maar toenemen. Volgens onderzoek van de Rabobank wordt nu al 30 procent van de huizen in Weesp gekocht door Amsterdammers. De nieuwbouwwijk Weespersluis die op dit moment in de Bloemendalerpolder uit de grond wordt gestampt, wordt zelfs min of meer een Amsterdamse buitenwijk. Portengen: "Het aantal Amsterdammers dat daar naartoe komt, is bijna 80 procent."

Lees ook: Gooi en Vechtstreek overspoeld door Amsterdammers

Al die Amsterdamse interesse in Weesp heeft ook effect op de huizenprijzen. "De prijzen zijn in de afgelopen jaren met 30 procent gestegen", volgens Portengen. Voor starters is het daardoor lastig om iets te kopen, maar de gelukkigen die nog wel een woning kunnen vinden, krijgen volgens Michiel van Nunen geen spijt: "Ik kan het heel veel Amsterdammers aanraden."

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Metropool in ontwikkeling'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Metropool in ontwikkelig'.