Ga naar Content

Uitgerookt door de buren? Dan hoef je niet bij de gemeente aan te kloppen

Als je last hebt van de rook van de open haard van je buren, dan kan de gemeente niets doen. In het ergste geval kan je nergens terecht met je klacht en wijzen instanties allemaal naar elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws onder Gooise gemeenten. Marco van Stralen uit Hilversum weet er alles van.

"We kunnen de ramen niet meer openzetten, want dan komt de rook binnen", vertelt Van Stralen. Al tien jaar heeft hij overlast van houtrook, maar dat neemt de laatste jaren alleen maar toe. De houtkachels van zijn buren zetten Hilversummer Marco van Stralen regelmatig letterlijk in de rook en het fijnstof. "Ik moet 's avonds regelmatig naar een andere slaapkamer verhuizen vanwege de rook die binnenkomt."

Lees ook: Hilversum wil houtstokers bewust maken van overlast

Hij heeft zijn buren verteld over de overlast, maar dat heeft nog niets opgelost. Hij had zijn hoop gevestigd op hulp van de gemeente Hilversum, maar dat bleek tevergeefs. "Ze zeggen nu te snel: 'we kunnen er niets aan doen'. Ik vind dat ze het serieuzer moeten nemen."

Kastje naar de muur
De gemeente Hilversum is geen uitzondering. We stuiten op een vergelijkbaar beeld als we een rondgang doen langs alle Gooise gemeenten. De meeste gemeenten registreren de meldingen nog wel, maar dat aantal is beperkt.

Aantal meldingen overlast houtrook
Sinds 1 januari 2017 gaat het in de meeste gemeenten over 1 tot 4 meldingen per jaar. Huizen springt er uit met in totaal 22 meldingen, terwijl ze in Wijdemeren geen cijfers hebben omdat ze klachten niet specifiek registreren. Gooise Meren maakt het het bontst door voor klachten te verwijzen naar de Omgevingsdienst. Die dienst verwijst op haar beurt weer terug, omdat ze alleen klachten over bedrijven bijhoudt. 

De gemeenten reageren ook stuk voor stuk dat ze niet kunnen handhaven en dat ze niet of nauwelijks klachten registreren. Voor Jos Merks van het Luchtfonds en het platform Houtrook.nl is het herkenbaar. "Je moet eerst met je buren praten en als je dan melding doet, dan doen ze er niks mee." Een andere reden voor het beperkte aantal medlingen, is dat mensen niet zo snel hun buren aangeven. "Wie gaat zijn buren er bij lappen?" 

Twee keer vervuilender dan gas
Volgens Merks biedt de wet gemeenten wel degelijk de mogelijkheid om te handhaven, omdat in het bouwbesluit staat 'dat je geen hinderlijke of schadelijke rook mag verspreiden'. Hij denkt dat ze uiteindelijk wel zullen moeten ingrijpen, omdat hij verwacht dat de de overlast toeneemt als meer mensen van gas op houtkachels overschakelen. "Roken was ook gezellig, je werd er alleen ziek van. Zo is het met houtrook ook. Het stoken van hout geeft twee keer zoveel CO2 als aardgas."

Onleefbaar
Marco van Stralen sluit zich daar bij aan. Hij hoopt dat de gemeente Hilversum snel met beleid gaat komen. "Ik verwacht dat Hilversum als eerste stap een moreel standpunt inneemt: stook niet bij mist, windstil weer en stook veilig." 

Lees ook: De Peiling: Open haarden ontmoedigen, verbieden of niet zo over zeuren?

Hij heeft zich inmiddels met andere buren verenigd in de hoop samen iets aan de overlast te doen. Verhuizen zit er namelijk niet in. Hij benadrukt dat zijn buren heus wel een keer de kachel mogen aansteken, maar hij hoopt ze uiteindelijk er toch van te kunnen overtuigen dat het veel overlast geeft. "Ze maken het nu eigenlijk onleefbaar."

Beleid gemeenten
Een aantal gemeenten zoals Hilversum en Blaricum geeft wel aan in meer aan overlast van houtrook te willen gaan doen. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van beleid. Lees hier meer over wat de gemeenten doen.  

Foto: Rook uit en schoorsteen