Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Open haarden ontmoedigen, verbieden of niet zo over zeuren?

14 maart 2018, 13.04 uur · Aangepast 14 maart 2018, 14.02 uur
Door: · Foto:

Open haarden en houtkachels zorgen soms voor overlast. Is een ontmoedigingsbeleid voldoende om dat aan te pakken of ben jij voor een verbod?

Houtrook en gezondheid
Het Platform Houtrook en Gezondheid heeft een brandbrief naar de overheid gestuurd waarin ze pleiten voor het ontmoedigen van de aanschaf van houtkachels en betere publieksvoorlichting over de schadelijke gevolgen van het stoken van hout. Daarbij komt veel fijnstof vrij.

Gezamenlijk initiatief
Het Longfonds, een aantal GGD's en gemeenten het RIVM en TNO hebben de afgelopen tweeënhalf jaar onderzoek gedaan naar de overlast die het stoken van hout geeft. Regels voor het stoken van hout zijn er niet of nauwelijks.

Kachelbranche doet mee
De verkopers van houtkachels hebben hun handtekening ook onder de brandbrief gezet. Ook zij vinden dat er wettelijke eisen gesteld moeten worden aan het type kachel, de installatie en het stookgedrag van particulieren. Zo zou er niet gestookt moeten worden bij windstil mistig weer.

Wat vind jij?
Is een ontmoedigingsbeleid voldoende om de overlast van stokende buren aan te pakken of zou jij liever een verbod zien op houtkachels en open haarden?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]