Ga naar Content
Gooi

Hilversum wil houtstokers bewust maken van overlast

19 februari 2019, 17.04 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Hilversum wil door middel van een campagne een mensen die een open haard of houtkachel stoken er bewust van maken dat ze overlast en luchtvervuiling veroorzaken. De gemeente zegt het nog niet te kunnen verbieden.

Het kabinet kondigde een maand geleden maatregelen aan om vanaf volgend jaar de overlast van houtrook van particuliere kachels terug te dringen, maar legt de bal ook voornamelijk bij gemeenten. Een landelijk verbod wil het kabinet niet. Uit een rondgang van NH Nieuws langs de Gooise gemeenten blijkt dat die vooralsnog geen ruimte zien om te handhaven.

Bewuster stoken
Hilversum is wel bezig om te kijken of daarin de toekomst mogelijkheden voor zijn. "Het college is van mening dat de kwaliteit van de lucht niet alleen iets is dat op nationaal en internationaal niveau aangepakt moet worden, maar ook juist ook op lokaal niveau. Daarbij krijgt houtstook ook aandacht."

De haalbaarheid van de plannen moet ook juridisch worden getoetst. De gemeente verwacht dan ook in 2021 met voorstellen te kunnen komen.

Lees ook: Uitgerookt door de buren? Dan hoef je niet bij de gemeente aan te kloppen

In de tussentijd wil de gemeente mensen wel meer gaan wijzen op de nadelige gevolgen van de houtrook door middel van een bewustwordingscampagne naar voorbeeld van Amersfoort. "Wij hopen dat gebruikers van open haarden hierdoor bewuster gaan stoken en meer rekening houden met de omgeving.”
 
Stooktips
Ook Blaricum kijkt naar de mogelijkheden om de overlast terug te dringen. Op de gemeentelijke website zijn ‘stooktips’ te vinden en er wordt verwezen naar Buurtbemiddeling. "De gemeente onderzoekt de komende periode hoe houtrookoverlast kan worden teruggedrongen. Met name door informatie te verstrekken over de overlast die het stoken van houtkachels en open haarden kan veroorzaken. De uitwerking hiervan volgt later dit jaar."  O

Ook de gemeente Huizen geeft informatie over houtrook op de website.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!