Ga naar Content
IJmond

Dorpsraad Wijk aan Zee wil nieuw longkankeronderzoek

15 februari 2019, 13.54 uur · Aangepast 15 februari 2019, 14.13 uur
Door: · Foto: Noord-Holland

De dorpsraad in Wijk aan Zee wil dat het RIVM onderzoek gaat doen naar frequentie en oorzaken van longkanker in het dorp. Dat kwam gisteren naar voren tijdens de gesprekken die tussen de partijen gevoerd werden ter voorbereiding van het gezondheidsonderzoek 'Grafiet en gezondheid'.

In november kondigde het rijk aan dat het RIVM en de GGD een uitgebreid onderzoek gaan doen naar de gezondheid van de bevolking in Wijk aan Zee onder de rook van het staalbedrijf Tata Steel. De dorpsraad kon daarvoor gisteren onderzoeksvragen aandragen tijdens het gesprek met het RIVM.

Lees ook: RIVM gaat grafietregens bij Tata Steel onderzoeken

Een nieuw longkankeronderzoek is al heel lang een wens van een deel van de Wijk aan Zeeërs. "Tien jaar geleden kwam uit een soortgelijk onderzoek naar buiten dat mensen hier veel vaker longkanker (22 procent meer) krijgen dan de rest van Nederland", vertelt Linda Valent van de dorpsraad.

Ze vervolgt: "Maar omdat Wijk aan Zeeërs volgens een ander onderzoek meer roken dan gemiddeld werd dit nogal makkelijk weggewuifd. Maar er is genoeg nieuwe data beschikbaar om eens echt uit te zoeken hoe het zit. We willen dat er nu eens iemand gaat waken over onze gezondheid."

Lees ook: Urinetesten en gezondheidsonderzoek voor omwonenden Tata Steel

Een andere wens van de dorpsraad is dat Tata Steel zo min mogelijk intern bij het onderzoek wordt betrokken. Valent: "We verwachten dat ze zo goed mogelijk meewerken waar nodig, maar verder moeten ze zich er niet mee bemoeien. Ik zie liever niet dat de lobbyisten van Tata het onderzoek beïnvloeden. Het gaat nu om onze gezondheid." 

Lees ook: Gedeputeerde Tekin: "Harsco en Tata moeten sneller overlast tegengaan"

De RIVM organiseert de komende maanden een aantal vergelijkbare bijeenkomsten met inwoners van de IJmond. De provincie besluit uiteindelijk welke onderzoeken -en door wie deze- worden uitgevoerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!