Noord-Holland

Gedeputeerde Tekin: "Harsco en Tata moeten sneller overlast tegengaan"

12 februari 2019, 16.25 uur · Aangepast 20 februari 2019, 11.10 uur

Provincie Noord-Holland
Provincie Noord-Holland

NOORD-HOLLAND - Gedeputeerde Adnan Tekin vindt dat slakverwerkingsbedrijf Harsco en Tata Steel sneller maatregelen moeten treffen om de stofoverlast tegen te gaan. Dat zegt hij in een interview met NH Nieuws.

"Ik wil afspraken maken over een hal. Tata heeft gezegd dat die 2020 af moet zijn, dat is te laat. We denken dat als we de vergunningsverleningsprocedure versnellen, dat die hal er ook eerder zou moeten zijn. We hopen dat dan ook de overlast voorbij is", aldus Tekin.

Lees ook: Het is alweer raak: drie nieuwe dwangsommen voor Harsco in paar dagen

Volgens Tata Steel zijn de grafietregens, de ergste vorm van de stofoverlast, sinds eind november niet meer neergedwarreld in Wijk aan Zee. Klachten over stof komen nog wel binnen, aldus een woordvoerder van Tata Steel.

Nadat Harsco al dertig keer in overtreding was geweest, werd eind januari de dwangsom naar 25.000 euro verhoogd. Dat heeft blijkbaar nog niet de afschrikkende werking gehad, want in een week tijd werden al drie boetes uitgedeeld. "We moeten het zorgvuldig en proportioneel doen. Want de besluiten moeten ook stand houden. Wat we gaan doen als het maximale aantal van twaalf overtreidingen is behaald? Ik hoop niet dat het zover gaat komen. Maar ik kan daar pas echt een antwoord op geven als het zover is."

Of er dan andere maatregelen worden getroffen dan alleen boetes, wil de gedeputeerde nog niet vooruit lopen. 

Tekst gaat verder onder de videoSchiphol
Bekijk hier ook het complete interview, waarin Adnan Tekin ook vertelt over hoe raar het was om zijn overleden voorganger Tjeerd Talsma op te volgen. Ook gaat hij in op de problemen rondom Schiphol: hij vindt dat de luchthaven zich eerst aan de afspraken moet houden, voordat gesproken kan worden over eventuele verdere groei.