Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Urinetesten en gezondheidsonderzoek voor omwonenden Tata Steel

7 januari 2019, 18.10 uur · Aangepast 7 januari 2019, 18.21 uur · Foto: ANP

De provincie Noord-Holland gaat een uitgebreid onderzoek doen naar de gezondheid van de bevolking in de plaats Wijk aan Zee onder de rook van het staalbedrijf Tata Steel. Onder meer zullen urinetesten worden gedaan om erachter te komen of de uitstoot van Tata Steel in IJmuiden schadelijk is voor de volksgezondheid.

Tata Steel liet eerder deze week in een brief aan de provincie weten zelf een onderzoek te willen laten uitvoeren onder de inwoners. Het bedrijf hoopte daarmee duidelijkheid te krijgen over de eventuele schadelijke gevolgen van de grafietregens in het dorp. Dat onderzoek gaat de provincie nu dus zelf uitvoeren.

Eerder liet het staalbedrijf al een onderzoek uitvoeren naar de grafietregens. Dit onderzoek, dat in slechts twee weken tijd werd uitgevoerd, kreeg echter veel kritiek. Zo konden er geen conclusies worden getrokken over de schadelijkheid van het grafiet.

Grafietdeeltjes
Bewoners van Wijk aan Zee hebben het afgelopen jaar veel te maken gehad met grafietregens die afkomstig zijn van de voormalige Hoogovens. Geregeld kwamen zwarte grafietdeeltjes neer in het dorp. De bewoners maken zich al lange tijd ernstige zorgen over hun gezondheid.

De GGD kwam onder meer met een handen-wasadvies. Ook kwam het de staalreus op een aantal dwangsommen te staan.

Lees ook: Hoogleraar kraakt Tata-rapport: "Als ik daar zou wonen, zou ik mij absoluut zorgen maken"

Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek precies wordt gehouden en hoe groot het wordt, aldus een woordvoerster van de provincie.