Ga naar Content
Amsterdam

KLM gaat medewerkers onderzoeken op chroom-6-blootstelling

15 februari 2019, 09.28 uur
Door: · Foto: KLM (Let op: dit is niet het betreffende type toestel)

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat medewerkers onderzoeken op blootstelling aan chroom-6. Dat schrijft de onderneming in een reactie op een eis om openheid van vakbond FNV.

Uit een rapport in handen van de vakbond blijkt dat de stof is gevonden in toestellen van KLM Cityhopper en Martinair en kan zijn vrijgekomen bij het schuren of verven van de vliegtuigen.

Lees ook: FNV wil landelijk onderzoek naar gebruik kankerverwekkend chroom-6

Het rapport dateert uit 2016 en bestaat uit bevindingen en meetresultaten rondom blootstelling aan het kankerverwekkende chroom-6.

verder onderzoek
KLM stelt dat dat rapport alleen keek naar het algemene risico dat er te veel chroom-6 in de werkplaats was, maar dat de resultaten wel zijn gedeeld met de medewerkers. Naar aanleiding van de resultaten gaat KLM nu het personeel verder onderzoeken.

Lees ook: Vliegtuigmonteurs mogelijk blootgesteld aan kankerverwekkende stof chroom-6

KLM wijst er verder op dat chroom-6 nog niet uit te bannen is in de luchtvaart. De luchtvaartmaatschappij zegt wel maatregelen te hebben om de kans op blootstelling zo klein mogelijk te maken.

Bruggen
Chroom-6 wordt al decennialang gebruikt in de verf- en staalindustrie. Ook bij Noord-Hollandse infrastructurele projecten en bij bedrijven in de provincie is de ziekmakende stof gebruikt. Zo werd onder meer ontdekt dat in de verflaag van iets minder dan de helft van de beweegbare bruggen in Noord-Holland chroom-6 is verwerkt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!