Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

FNV wil landelijk onderzoek naar gebruik kankerverwekkend chroom-6

6 februari 2019, 07.42 uur · Aangepast 6 februari 2019, 09.29 uur · Foto: ANP/Rein van Zanen

Vakbond FNV wil dat wordt onderzocht bij welke bedrijven en sectoren de kankerverwekkende stof chroom-6 is gebruikt.

Dat meldt de NOS vanochtend. De bond dringt ook aan op een landelijk compensatiesysteem voor slachtoffers.

Aanleiding is een kritisch rapport over de ruim 800 werklozen die bij een reïntegratieproject in Tilburg zijn blootgesteld aan de giftige stof. Zij schuurden er tussen 2004 en 2011 oude treinstellen en kwamen zo in aanraking met chroom-6. Veel van hen kampen sindsdien met gezondheidsklachten.

Volgens vicevoorzitter Kitty Jong van FNV laat deze zaak zien dat actie nodig is. "Dit kan zo niet langer. We strompelen van incident naar incident."

De vakbond stelt dat chroom-6 wordt gebruikt in de burgerluchtvaart en mogelijk ook in windmolenparken. "Werknemers hebben het recht om te weten waaraan ze worden blootgesteld."

Gebruik chroom-6 in Noord-Holland
Ook bij Noord-Hollandse infrastructurele projecten en bij bedrijven in de provincie is de ziekmakende stof gebruikt. Zo werd onder meer ontdekt dat in de verflaag van iets minder dan de helft van de beweegbare bruggen in Noord-Holland chroom-6 is verwerkt. 

Lees ook: Giftig chroom-6 ontdekt in provinciale brug: 50 bruggen onderzocht

Verder heeft personeel van NedTrain in Haarlem chroom-6 gebruikt voor het onderhoud van treinen en is de stof aangetroffen in een hal op een marinewerf in Den Helder. 

Bekijk hieronder een interview uit 2014, waarin een medewerker van Defensie zijn hartklachten en nierfalen toeschrijft aan het werken met chroom-6. 

Compensatie en meldpunt
FNV wil daarom een landelijk onderzoek onder regie van de overheid. Daarnaast moeten de werkgevers de kosten dragen voor een compensatiesysteem. Het is de bedoeling dat er een meldpunt komt voor werknemers die denken dat ze ziek zijn geworden door chroom-6.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!