Ga naar Content
Schiphol

Vliegtuigmonteurs mogelijk blootgesteld aan kankerverwekkende stof chroom-6

14 februari 2019, 16.28 uur · Aangepast 14 februari 2019, 17.14 uur
Door: · Foto: KLM (Let op: dit is niet het betreffende type toestel)

Monteurs van de onderhoudsploeg bij het Regional Jet Center op Schiphol zijn mogelijk blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6. Uit een rapport in handen van FNV blijkt dat de stof is gevonden in toestellen van KLM Cityhopper en Martinair en kan zijn vrijgekomen bij het schuren of verven van de vliegtuigen.

Het rapport dateert uit 2016 en bestaat uit bevindingen en meetresultaten rondom blootstelling aan het kankerverwekkende chroom-6.

Openheid geven
FNV Metaal heeft de betreffende directies (KLM, Ryanair, RJC) geïnformeerd en geconfronteerd met het onderzoek, maar heeft tot op heden nog geen respons gehad. "En dat vinden wij niet kunnen", vertelt bestuurder Silvia Kaas aan NH Nieuws. "Zij moeten openheid geven en hun eigen werknemers hierover inlichten."

Lees ook: Giftig chroom-6 aangetroffen in tientallen bruggen en sluizen

Met hun 'klokkenluidersactie' hoopt de vakbond actie af te dwingen zodat de directies "hun verantwoordelijkheid gaan nemen". "Medewerkers moeten op een veilige manier hun werk kunnen doen, vinden wij", aldus Kaas. "Als het bedrijf weet dat er met een kankerverwekkende stof is gewerkt, moet daarom snel gehandeld worden. En ze moeten dus zelf het rapport en hun plannen kenbaar maken, dat gaan wij niet voor ze doen."

Bruggen
Chroom-6 wordt al decennialang gebruikt in de verf- en staalindustrie. Ook bij Noord-Hollandse infrastructurele projecten en bij bedrijven in de provincie is de ziekmakende stof gebruikt. Zo werd onder meer ontdekt dat in de verflaag van iets minder dan de helft van de beweegbare bruggen in Noord-Holland chroom-6 is verwerkt. 

Verder heeft personeel van NedTrain in Haarlem chroom-6 gebruikt voor het onderhoud van treinen en is de stof aangetroffen in een hal op een marinewerf in Den Helder. 

Lees ook: FNV wil landelijk onderzoek naar gebruik kankerverwekkend chroom-6

FNV kondigde vorige week al aan dat ze wil dat wordt onderzocht bij welke bedrijven en sectoren de kankerverwekkende stof chroom-6 is gebruikt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!