Ga naar Content
Alkmaar

Formateur Bergen optimistisch: "Begin april nieuw college aan de slag"

14 februari 2019, 15.00 uur · Aangepast 14 februari 2019, 15.17 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Formateur Hans Huibers is optimistisch over het verloop van de coalitiebesprekingen in Bergen. De zes politieke partijen maken volgens hem goede vorderingen. "Als we onze planning halen zou dat betekenen dat begin april een nieuw college aan de slag kan gaan."

"Mijn verwachting is rond half maart tot een concept voor een nieuw coalitieakkoord te komen. Voor die tijd willen we de twee partijen die nu niet aan tafel zitten bij het proces betrekken", stelt formateur Huibers. "We gaan voor een zo breed mogelijk gedragen akkoord met een stabiele meerderheid in de raad." 

Huibers is begin januari door de VVD en Kies Lokaal gevraagd om te helpen bij het vormen van een nieuw stabiel bestuur in Bergen. Binnen een half jaar stapten twee van de vier wethouders op en vormt een minderheid in de raad de huidige coalitie.

Lees ook: Nieuwe informateur Bergen moet stabiliteit terugbrengen: "We gaan eerst praten"

Al jaren rommelt het in de Bergense politiek. Coalitie- en oppositiepartijen zijn het zelden tot nooit met elkaar eens waardoor er van samenwerken weinig sprake is. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar wisselden de coalitie en oppositie van plek. Met de nieuwe machtsverhoudingen verbeterden de verhoudingen niet.

Na een eerste gespreksronde adviseerde Huibers om met Kies Lokaal, Groen Links, VVD, CDA, D66 en PvdA verdere besprekingen te voeren. Gemeentebelangen Code Oranje en Behoorlijk Bestuur Bergen vielen buiten de boot, omdat andere partijen onvoldoende vertrouwen hadden om met hen in de nabije toekomst solide samen te werken.

Lees ook: Coalitiebesprekingen Bergen verder met zes partijen: "Tempo erin, maar wel zorgvuldig"

"Er is bij alle betrokkenen de absolute wens om te werken aan nieuw vertrouwen en een brug te slaan tussen voorheen onverenigbare opvattingen", stelt Huibers. "We zijn nog niet aan een finale afronding toe, dus over de inhoud kan en wil ik op dit moment niets zeggen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!