Ga naar Content
Alkmaar

Coalitiebesprekingen Bergen verder met zes partijen: "Tempo erin, maar wel zorgvuldig"

16 januari 2019, 19.10 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Informateur Hans Huibers gaat met zes politieke partijen verder praten over een nieuw te vormen coalitie in Bergen. De zes partijen moesten vandaag laten weten of ze dat zagen zitten. "Allen hebben aangegeven de uitnodiging aan te nemen", laat Huibers weten.

Eerder deze week bracht Huibers verslag uit na eerste gesprekken met alle partijen in Bergen. Zijn advies was om met KIESLokaal, GroenLinks, VVD, CDA, D66 en PvdA een breedgedragen en vooral stabiel bestuur te gaan vormen. Gemeentebelangen BES en Behoorlijk Bestuur Bergen vielen buiten de boot.

Lees ook: Advies informateur Bergen: "Met zes partijen verder voor nieuwe coalitie"

Omdat het al jaren flink rommelt in de gemeenteraad van Bergen en er nu al binnen een half jaar na de gemeenteraadsverkiezingen twee wethouders het veld hebben geruimd, is Huibers door twee partijen gevraagd onderzoek te doen naar een stabieler bestuur. De bestaande coalitie is inmiddels in de minderheid in de raad.

Lees ook: Nieuwe informateur Bergen moet stabiliteit terugbrengen: "We gaan eerst praten"

Ondanks dat er dus nog een coalitie zit en een gemeentebestuur met, naast de burgemeester, twee wethouders, wordt er dus met partijen gesproken over een nieuwe coalitie. Morgenavond vindt de volgende gespreksronde plaats.

"We houden het tempo erin, maar het moet wel zorgvuldig", stelt Huibers. "Morgenavond is ook de gemeentesecretaris er bij. Hij kan schetsen welke uitdagingen liggen aan onderwerpen. Verder moeten we met de zes partijen bepalen hoe we de gesprekken gaan vormgeven. De komende weken gaat het over de inhoud."