Zaanstreek-Waterland

Geen vijf dagen les ondanks demonstratie: "Kan geen blik leraren opentrekken"

11 februari 2019, 18.38 uur

NH Nieuws

ZAANDAM - Schreeuwend om een vijfdaagse schoolweek liepen kinderen van basisschool de Tamarinde en hun ouders vanmiddag door Zaandam. Ze hebben meer dan zestig verzoeken bij zich, waarmee ze de wethouder hopen aan te sporen om de leerplicht te gaan handhaven. Maar de kinderen helpen, is een ander verhaal.

Vanwege het lerarentekort heeft scholenkoepel Agora - waar de Tamarinde onder valt - eerder dit jaar een lesdag geschrapt. "Ik geef de ene dag les aan een van onze kinderen en mijn vrouw op een andere dag aan ons andere kind", vertelt Jeroen de Glas, initiatiefnemer van de demonstratie, hoe bij hem thuis de weggevallen schooldag wordt gecompenseerd.

Lees ook: Ouders en leerlingen Zaanse basisschool lopen protestmars: "Wij willen naar school" 

Om die weggevallen schooldag weer op te eisen, liepen vanmiddag rond de zestig kinderen en ouders van de basisschool naar het gemeentehuis. "De juf is ons idool, wij willen naar school", scandeerden de kinderen, terwijl ze zelfgemaakte protestborden en spandoeken omhoog hielden. Maar waarom zou je als kind liever vijf dan vier dagen naar school gaan? Scholiere Louise heeft haar antwoord paraat: "Dan krijg je de lesstof niet goed binnen."

'Regels een beetje verkeerd'
Kinderen die thuisonderwijs krijgen, zijn niet onverdeeld tevreden. "Mijn ouders kunnen niet goed les geven", klaagt Pilar. "Ze doen de regels een beetje verkeerd." De kinderen hopen dan ook snel kennis te maken met een nieuwe juf of meester, maar dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. 

Lees ook: Drastisch besluit door lerarentekort: Zaanstad komt met vierdaagse schoolweek

Eenmaal op het gemeentehuis neemt wethouder Gerard Ram neemt de verzoeken aan, al benadrukt hij dat hij niet van de ene op de andere dag een 'blik leraren kan opentrekken'. "We hebben met de schoolbesturen geprobeerd geld aan te vragen in Den Haag - drie ton - en we hebben zelf geld gevonden, waar we nu een goed gesprek over hebben met de schoolbesturen. En er komt een plan naar de raad, want ook de raad heeft gezegd: je moet iets doen aan het lerarentekort."

Leerplicht handhaven
Als een vijfde schooldag op korte termijn niet terugkeert, willen de ouders dat de leerplicht wordt gehandhaafd. Maar ook dan zijn Rams handen gebonden, legt hij uit. "Als ouders hun kinderen thuis houden van school, en daar wordt melding van gemaakt, kan ik handhaven. Maar als de onderwijsinspectie zegt: deze school kan vier dagen per week lesgeven, en het is allemaal volgens de wet, dan kan ik niet handhaven."

Lees ook: Zaanstad wil 250.000 euro van het Rijk om het lerarentekort aan te pakken

Bekijk hieronder het volledige interview met wethouder Ram.Ram belooft de handhavingsverzoeken zo snel mogelijk naar Den Haag te sturen, al lijkt het onwaarschijnlijk dat de minister daadwerkelijk zal oproepen tot handhaving. Donderdag gaan de kinderen en hun ouders weer naar het gemeentehuis, om tijdens de raadsvergadering het recht op een vijfdaagse schoolweek op te eisen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!