Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Zaanstad wil 250.000 euro van het Rijk om lerarentekort aan te pakken

15 januari 2019, 16.59 uur · Aangepast 15 januari 2019, 17.24 uur

Zaanstad vraagt 250.000 euro van het rijk om het lerarentekort aan te pakken. De juffen-en-meestersarmoede is zo groot in de gemeente, dat twee scholengemeenschappen nog voor de start van het schooljaar aankondigden in geval van nood over te schakelen op een vierdaagse schoolweek.

De gemeente heeft de subsidieaanvraag samen met de Zaanse scholen Agora en Zaan Primair gedaan. "De afgelopen tijd is Zaanstad regelmatig in het nieuws geweest in verband met een vierdaagse schoolweek. Dit is een uiterste noodmaatregel", laten Ellen Voskuilen van Zaan Primair en Ries Spies van Agora weten.

Lees ook: Lerarentekort: school in Zaandam stapt tijdelijk over op 4-daagse schoolweek

"We vragen nu deze subsidie aan om aan de slag te kunnen met het werven en opleiden van zij-instromers." Met de tweeenenhalve ton uit de ‘Subsidieregeling regionale aanpak lerarentekort’ willen de scholen de opleiding van zij-instromers financieren en daarmee het lerarentekort terugdringen.

Lees ook: Onderwijsbond: 'Vierdaagse schoolweek Zaanstad beste noodgreep bij lerarentekort'

De aanvraag loopt vooruit op het plan voor het schooljaar 2019-2020 waar schoolbesturen en de gemeente samen aan werken. Het lerarentekort is een landelijk probleem, maar de schoolbesturen en de gemeente willen zelf ook op zoek naar oplossingen. Bovendien willen ze in het plan aandacht voor het verminderen van de werkdruk en voorschoolse educatie.

Nood is zo hoog
"Deze subsidie kan ons helpen om mensen die komend jaar voor de klas willen staan op een goede manier op te leiden", zegt wethouder onderwijs Gerard Ram. "De nood is zo hoog dat ik me niet kan voorstellen dat de subsidie niet aan ons wordt toegekend."

Toen de scholen afgelopen schooljaar uit nood overgingen tot een kortere schoolweek, waren veel van de Zaanse ouders niet blij. Zij begonnen een petitie om de drastische maatregel te stoppen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!