Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Ouders en leerlingen Zaanse basisschool lopen protestmars: "Wij willen naar school!"

11 februari 2019, 15.13 uur · Foto: NH Nieuws / Mischa Korzec

Ouders én leerlingen van de Zaanse basisschool Tamarinde hebben vanmiddag een protestmars gelopen om hun ongenoegen te uiten over de invoering van de vierdaagse schoolweek. Zo'n zestig deelnemers liepen al scanderend met spandoeken vanaf de school naar het gemeentehuis om handtekeningen in te leveren.

Met de ingekorte schoolweek probeert scholenkoepel Agora de gevolgen van het lerarentekort op te vangen, tot ongenoegen van de leerlingen en ouders.

"Wij willen naar school toe!", roepen de kinderen die meelopen met de protestmars. Gewapend met spandoeken en protestborden laten ze weten geen heil te zien in vier dagen school.

Lees ook: Zaandamse scholieren en ouders lopen protestmars tegen vierdaagse schoolweek

Wethouder
Bij het gemeentehuis staat wethouder Gerard Ram klaar om de protesterende ouders en leerlingen te verwelkomen en de handtekeningen in ontvangst te nemen. De wethouder liet eerder al weten de protestmars te ondersteunen, alleen vond hij het geen goed idee als de ouders hun kinderen laten meelopen onder schooltijd.

"Op dit moment gebeurt er niets strafbaars op de school met de noodmaatregel, vindt de onderwijsinspectie. De ouders moeten zeker opkomen voor de belangen van hun kinderen maar de kinderen verdienen rust en goed onderwijs op school", zei Ram al eerder.

Tekst gaat door onder video

IMG_2635 - NH Nieuws

Lees ook: Zaanse wethouder staat achter protestmars tegen vierdaagse schoolweek

Spreektijd in raad
Een van de aanjagers van het protest is Jeroen de Glas, vader van een van de leerlingen. "We hebben spreektijd opgeëist tijdens de raadsvergadering van volgende week donderdag. Dan zullen we ongeveer een kwartier spreken, om in de raad toe te lichten wat we van de leerplicht vinden, en kinderen zullen hun recht op onderwijs gaan opeisen", zei hij al eerder tegen NH Nieuws, in aanloop naar de protestmars.

Lees ook: Onderwijsbond: 'Vierdaagse schoolweek Zaanstad beste noodgreep bij lerarentekort'

Noodgreep
De Algemene Onderwijsbond sprak zich eerder al uit vóór een vierdaagse schoolweek, als enige eerlijke noodmaatregel tegen het lerarentekort. "Dit advies is een noodgreep, dat betekent dus niet structureel. Maar als er niets gebeurt, denk ik dat het in heel Nederland sowieso elke week een vierdaagse schoolweek gaat worden", zei bondsvoorzitter Liesbeth Verheggen in december tegen NH Nieuws in algemene zin over de maatregel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!