Ga naar Content

Broeker scholieren demonstreren voor klimaat: "Niet straks, maar nu!"

Onder de duizenden scholieren die vanochtend in Den Haag demonstreren voor een beter klimaat, zijn ook Amber en Rosa (beiden 13) uit Broek in Waterland. NH Nieuws sprak de twee jonge wereldverbeteraars vlak voor hun vertrek naar de Hofstad. "Omdat het zo niet langer kan."

Zoals de meeste andere scholieren hebben ook Rosa en Amber zich goed voorbereid. "Niet straks, maar nu!", vertelt Rosa wat er op het enorme spandoek staat dat ze vanochtend op het Malieveld omhoog zullen houden. 

De gezichten van de meiden laten geen twijfel over hun doel: een geschminkte windmolen op Ambers wang staat symbool voor duurzame energie, terwijl de doorgekruiste fabriek op Ambers wang hun afkeer van fossiele brandstoffen en uitstoot uitbeeldt. 

'Groene brandstoffen goedkoper'
"Als de regering zo doorgaat, gaan we die doelstellingen van Parijs nooit halen", verklaart Amber waarom ze vandaag haar stem laat horen. "Maar als je iets meer belasting heft op fossiele brandstoffen, en groene brandstoffen iets goedkoper maakt, zijn we al zo'n stuk verder."

Lees ook: Hoofddorpse jongeren maken zich op voor klimaatdemonstratie

Ook in het dagelijkse leven proberen ze de milieubelasting tot een minimum te beperken, vertelt Amber. "We scheiden thuis afval, hebben groene stroom, proberen minder licht te gebruiken, zetten de verwarming lager en ik probeer met het ov of met de fiets naar school te gaan." 

'School vindt het prima'
De demonstratie van vandaag betekent ook dat ze een dag geen les volgen. "Mijn school vindt dat echt helemaal prima", zegt Rosa. "Ze hadden een mail gestuurd, dat ze het supporten dat we willen gaan. Mijn school probeert ook duurzamer te worden, dus dat is wel fijn."

Lees ook: De Peiling: Scholieren spijbelen voor een beter klimaat

Zoals gezegd: de meiden staan er vandaag niet alleen voor. "We gaan met z'n elven, met vriendinnen en vriendinnen van vriendinnen", vertelt Amber. "Maar er gaan ook andere groepen van mijn school, dus er komen veel mensen." 

Protestmars 
De scholieren beginnen naar verwachting om 11.15 uur met hun protestmars richting Hofvijver.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!