Whatsapp

Haarlemmermeer

Hoofddorpse jongeren maken zich op voor klimaatdemonstratie

3 februari 2019, 20.22 uur

De spandoeken en borden met leuzen zijn gemaakt en dus zijn de Hoofddorpse jongeren klaar voor de klimaatmars van komende donderdag in Den Haag. Ze zijn vastberaden: er moet snel iets gebeuren. "Als ik er nu niets aan doe is het later misschien te laat", zegt de 13-jarige Benjamin Treur uit Hoofddorp.

Na vele acties wereldwijd demonstreren nu ook Nederlandse jongeren voor het klimaat. Jeugdnatuurclub de GreenTeens uit Hoofddorp gaan donderdag 7 februari naar het Malieveld in Den Haag om de politiek duidelijk maken dat er iets moet gebeuren. "Ik vind het belangrijk dat de jeugd zich ook inzet om iets te doen voor het klimaat", zegt Benjamin. "Veel kinderen zeggen dat ze het belangrijk vinden, maar ze doen niets."

Lees ook: Kerken luiden noodklok voor klimaat

Zorgen
De jongeren maken zich grote zorgen over de opwarming van de aarde. De 16-jarige Jop Kromhout van der Meer vindt dat het tijd is voor actie: "Ik wil liever niet naar mijn werk zwemmen straks. En als de poolkappen blijven smelten, dreigt dat wel te gebeuren", aldus de jonge klimaatactivist. "Ik ben bang dat de wereld later niet meer zo zal zijn als nu en dat alle dromen die de mensheid nu heeft niet uit zullen komen", vult Benjamin aan. 

Lees ook: De Peiling: Maximaal twee keer per week vlees volgens klimaatakkoord

Geoorloofd spijbelen
De demonstratie in ons land is een initiatief van scholieren van de Daltonschool in Den Haag. Veel scholen hebben hun leerlingen toestemming gegeven om naar de klimaatmars te gaan, waaronder ook de jongeren van het Kaj Munck College in Hoofddorp. Er worden zo'n 3000 scholieren op het Malieveld verwacht.

Lees ook: Nederland gaat klimaatdoelen 2020 niet halen

"Het is leuk om te zien dat jongeren zich bezig houden met hun toekomst", zegt klimaatactivist Franke van der Laan van heemtuin de Heimanshof. Hij had zijn natuurwerkplaats beschikbaar gesteld voor de jongeren om vandaag spandoeken te maken. "De opkomst is niet heel groot helaas. Blijkbaar zijn er nog niet heel veel jongeren bezig met hun toekomst over twintig jaar. Hopelijk gaat door de GreenTeens het balletje dadelijk rollen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp