Ga naar Content

Fortkrakers wekken sympathie op bij open dag: 'Geweldig dat ze dit doen'

De groep krakers die dertien januari het Fort bij Velsen kraakten, openden vandaag de deuren voor belangstellenden. Het was opmerkelijk druk op de open dag en veel bezoekers waren blij verrast dat de krakers veel van de troep hadden opgeruimd.

"Geweldig dat ze dit doen", reageert een echtpaar uit Velserbroek als ze de opgeruimde locatie zien. De meeste bezoekers van de open dag reageerden positief. "Ik heb grote sympathie voor hun actie", zei een man uit Beverwijk.

Slechte staat
Het Fort bij Velsen staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar verkeert zichtbaar in een slechte staat. In 1983 werd al een deel van het fort gesloopt. De krakersbeweging, waarvan enkelen afkomstig van het ADM-terrein in Amsterdam, wil desalniettemin een culturele broedplaats maken van het leegstaande fort.

Lees ook: Fortkrakers organiseren open dag in Fort bij Velsen

 "Het zou prachtig zijn als zich hier allerlei mooie kleine culturele bedrijfjes zouden kunnen vestigen: oude ambachten en dat soort zaakjes", vertelt Terrus Wassenaar, één van de krakers. De positieve reacties waren voor hem een steun in de rug. "Dat is goed om te horen. Wij knuffelkrakers? Ach, geeft het een naampje. Ik ben in elk geval blij dat we kennelijk iets goed doen." 

Lees ook: Uniek: Fort bij Velsen te koop

De eigenaar, die het fort te koop heeft gezet voor 7,6 miljoen euro, wil geen gesprek met de groep over een andere invulling voor het fort en deed aangifte van de kraak. Aanstaande donderdag dient een kort geding dat de krakers hebben aangespannen om te voorkomen dat ze moeten vertrekken uit het fort.

Lees ook: Krakers Fort bij Velsen naar rechter: "Hoe kan je het hier zo vernietigen?"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!