Ga naar Content
IJmond

Fortkrakers organiseren open dag in Fort bij Velsen

28 januari 2019, 19.33 uur · Aangepast 28 januari 2019, 20.34 uur
Door: · Foto:

De groep krakers die dertien januari het Fort bij Velsen kraakten, nodigen iedereen uit om op zondag drie februari een kijkje te komen nemen in het Fort bij Velsen. De open dag vindt plaats vier dagen voor het kort geding tussen de eigenaar van het stukje werelderfgoed en de fortkrakers.

De open dag is georganiseerd door de krakers in samenwerking met het documentatiecentrum Stelling van Amsterdam.

Lees ook: Krakers Fort bij Velsen naar rechter: "Hoe kan je het hier zo vernietigen?"

"Wij zijn een groep culturele ondernemers en willen graag een culturele invulling geven aan het terrein
met oog op de natuur en historische waarden", schrijven de krakers in de uitnodiging. "Het Fort bij Velsen is als rijksmonument onderdeel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO werelderfgoed. Wij stellen het graag open voor publiek."

Lees ook: Groep krakers neemt bezit van terrein Fort bij Velsen

Het moet een feestelijke open dag worden waarop bezoekers kunnen rondlopen over het terrein en op een afstand het unieke kanon kunnen bekijken. Er is koffie en thee. En ook zullen er medewerkers van het documentatiecentrum aanwezig zijn om alle vragen te beantwoorden. 

Culturele broedplaats 
De krakersbeweging, waarvan enkelen afkomstig van het ADM-terrein in Amsterdam, wil een culturele broedplaats maken van het leegstaande fort. Maar de eigenaar, die het fort te koop heeft gezet voor 7,6 miljoen euro, wil geen gesprek en deed aangifte van de kraak. Het kort geding tussen de partijen vindt plaats op 7 februari.

Lees ook: Erfgoedvereniging maakt zich zorgen om Fort bij Velsen

De Beverwijkse Burgemeester Martijn Smit heeft wel al met de groep gepraat over hun wensen en plannen. "Het is natuurlijk prettig als je mooie dingen in het leven wil maken maar dan heb je wel overeenstemming nodig met de eigenaar", zei de burgemeester daarover. "Als de rechter besluit dat er ontruimd moet worden, dan geven we daar gehoor aan en gaan we een datum plannen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!