Ga naar Content

Krakers Fort bij Velsen naar rechter: "Hoe kan je het hier zo vernietigen?"

De krakersbeweging vecht het besluit van het Openbaar Ministerie om het Fort bij Velsen te laten ontruimen aan. Dat vertellen de krakers, die het 19e eeuwse fort sinds 13 januari bezetten, aan NH Nieuws.

Terrus Wassenaar, woordvoerder van de groep krakers, schudt zijn hoofd als hij rondkijkt in het fort. "De verpaupering hier. Wat is meer strafbaar? Dit hier zo naar de klote laten gaan, of de stap die wij hebben gezet?", vraagt hij zich af. 

Lees ook: Groep krakers neemt bezit van terrein Fort bij Velsen

Hij weet dat het na het kort geding afgelopen kan zijn. "Maar ik denk dat het voor de mensen toch een verrijking zou kunnen worden. En dat het zonde zou zijn als het hier weer voor 20 jaar wordt dichtgeschroefd."

Slechte staat
Het Fort bij Velsen staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar verkeert zichtbaar in een slechte staat. In 1983 werd al een deel van het fort gesloopt. De krakersbeweging, waarvan enkelen afkomstig van het ADM-terrein in Amsterdam, wil desalniettemin een culturele broedplaats maken van het leegstaande fort.

Lees ook: Uniek: Fort bij Velsen te koop

Maar de eigenaar, die het fort te koop heeft gezet voor 7,6 miljoen euro, wil geen gesprek en deed aangifte van de kraak. Een gemiste kans, volgens kraker Jente Eenkhoorn. "We zijn geen slopers, we willen hier iets moois van gaan maken. Om te zorgen dat het open blijft voor iedereen uit de regio. En is het verkocht, dan vertrekken we hier vrijwillig."

Datum plannen
De burgemeester van Beverwijk heeft donderdag een gesprek met de beweging op het stadhuis. Toch staat hij pal achter het besluit van de officier van justitie. "Het is natuurlijk prettig als je mooie dingen in het leven wil maken, maar dan heb je wel overeenstemming nodig met de eigenaar", stelt hij. "Die heb ik gesproken, en die wil dat niet."

Het kort geding vindt op 7 februari plaats. "En als de rechter besluit dat er ontruimd moet worden, dan geven we daar gehoor aan en gaan we een datum plannen", aldus de burgemeester.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: