IJmond

Het is alweer raak: drie nieuwe dwangsommen voor Harsco in paar dagen

1 februari 2019, 17.56 uur · Foto: NH / Dennis Mantz

Whatsapp

Harsco heeft alweer drie dwangsommen van 25.000 euro voor ontvangen. Een week geleden werden de dwangsommen hoger nadat de slakverwerker - gevestigd op het terrein van Tata Steel en een belangrijke partner van de staalgigant - het maximale aantal dwangsommen van 5.000 euro had gekregen.

Ze hadden al 30 dwangsommen ontvangen en drie dagen na het in gaan van de hogere boetes was het alweer raak. Inmiddels staat de teller na negen dagen al op drie dwangsommen. Het nieuwe maximale aantal dat de Omgevingsdienst kan opleggen is twaalf. Daarna kan de provincie het bedrag weer opschroeven of andere maatregelen nemen.  

Lees ook: Strafrechtelijk onderzoek gestart naar grafietregens Tata Steel

De inspecteurs van de Omgevingsdienst voerden sinds 1 november controles uit. In totaal werd de staalgigant 33 keer betrapt op een overtreding en is het totale bedrag nu opgelopen naar 225.000 euro.

Het bedrijf zelf zegt overigens "helemaal niet in overtreding te zijn en gewoon te voldoen aan de milieuregels". Harsco vindt de hoogte van de eerdere dwangsom (van 5.000 euro) dan ook 'disproportioneel'.

Lees ook: Tata Steel bereikt maximaal aantal overtredingen: provincie wil boete vervijfvoudigen

Volgens de betrokken partijen staat het stilleggen van de staalfabriek niet ter discussie. Het Openbaar Ministerie is overigens wel een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de overtredingen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp