Ga naar Content
IJmond

Metaalverwerker Harsco: 'Grafietregens komen veelal voor op eigen terrein'

24 januari 2019, 18.08 uur · Aangepast 24 januari 2019, 18.35 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Metaalverwerker Harsco vindt dat de milieuregels helemaal niet zijn overtreden. Het bedrijf, dat gevestigd is op het terrein van Tata Steel, zegt dat er amper sprake is van grafietregens: de uitstoot blijft naar eigen zeggen grotendeels beperkt tot het eigen terrein. Het bedrijf vindt de boetes "onredelijk".

Dit blijkt uit stukken van de Hoor-en Adviescommissie, die in handen zijn van EenVandaag.

Harsco heeft volgens de provincie in de afgelopen drie maanden dertig keer de uitstootregels overtreden, omdat er grafiet uit de fabriek in Wijk aan Zee en andere omliggende gebieden terechtkwam. Daarvoor moet het bedrijf 150.000 euro boete betalen. Gisteren werd bekend dat die dwangsom nu wordt vervijfvoudigd, tot 25.000 euro per overtreding. 

Lees ook: Tata Steel bereikt maximaal aantal overtredingen: provincie wil boete vervijfvoudigen

Het bedrijf zelf zegt te voldoen aan de milieuregels. Harsco vindt de hoogte van de oorspronkelijke dwangsom (5.000 euro per overtreding) dan ook "disproportioneel", want "mocht zich al een met het blote oog waarneembare stofemissie voordoen op meer dan twee meter van de bron, dan zal die veelal beperkt zijn tot het eigen terrein". 

Onrust en schade
De Hoor-en Adviescommissie vindt, net als de provincie Noord-Holland, de hoogte van de boete juist reëel. Er bestaat namelijk veel maatschappelijke onrust en milieuschade door de uitstoot. 

De metaalverwerker vindt het ook bezwaarlijk dat er weinig tijd is geweest om de werkwijze aan te passen. Voorzichtig en lager metaalafval omkiepen om stofwolken te vermijden, zoals de provincie voorstelde, is niet altijd mogelijk, zo stelt het bedrijf. En het afkoelen van het hete materiaal heeft effect op de kwaliteit van het ijzer en is daarom geen optie.

Lees ook: Strafrechtelijk onderzoek gestart naar grafietregens Tata Steel

De provincie besloot gisteren, na het bezwaar van Harsco en het advies van de commissie, dat Harsco voorzichtiger kan zijn met afval kiepen om daarmee uitstoot te voorkomen. De provincie wil meer inzicht in het type ertsen en het productieproces. Daarover heeft Noord-Holland Tata vandaag een brief gestuurd.

In beroep
Harsco heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de provincie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!