Ga naar Content

De Dorstige Biet hoopt op 'jubileumbiet' tijdens 45e Bietenbal

Wie teelt dit jaar de allergrootste, de allerzwaarste voederbiet? Die vraag staat centraal op het jaarlijkse bietenbal dat jaarlijks honderden deelnemers trekt en dit jaar in Nieuwe Niedorp wordt gehouden. Vereniging De Dorstige Biet viert dit jaar de 45ste verjaardag van de bietenwedstrijd. Vandaag zijn de zaden gesorteerd en ingepakt.

"Kijk, het begint met een klein zaadje. Jaha, misschien zit de winnaar hier wel tussen," vertelt Adrie Beemsterboer van de Dorstige Biet aan NH Nieuws. Hij haalt een handje zaad uit de bak met geselecteerde zaden. De zaden worden bij Bejozaden in Warmenhuizen in wedstrijdzakjes gedaan en vrijdag tijdens de jaarvergadering uitgedeeld .

Lees ook: Tuinders rooien 'prijswinnende' bieten: "Maar gezelligheid is het belangrijkst"

Sinds 1974 houdt de Dorstige Biet jaarlijks het wereldkampioenschap voederbieten telen. Wat ooit begon als een weddenschap tussen tuinders Piet Helder en Jack Keetman om een krat bier, is uitgegroeid tot een bijzonder serieuze aangelegenheid. "Mensen worden er nog steeds heel enthousiast van. Hele straten en families doen mee."

Poeha
Uiteindelijk gaat het erom wie de zwaartse voederbiet teelt, maar meedoen is belangrijker, vindt Walter Tesselaar van de Dorstige Biet: "Het is een hele hoop poeha en het gaat eigenlijk nergens over. Straks staan er driehonderd leden in de zaal, vrouwen in bloemetjesjurken tot poestige mannen met baarden en klompen, gewoon hartstikke leuk."

Lees ook: 44ste editie van het Bietenbal. And the winner is...

De prijswinnende voederbiet op de eerste editie van het kampioenschap woog 14,4 kilogram. Het wereldrecord staat al jaren op naam van Piet de Goede uit Heerhugowaard. Hij trok in 2005 een exemplaar van ruim 71 kilo uit de grond. Beemsterboer: "Dat wordt heel moeilijk. We hopen dit jaar wel op een jubileumbiet. Het hangt van de weergoden af, maar we gaan weer ons best doen."

Meedoen met het Bietenbal? Kijk voor deelname en verkoopadressen op de site van De Dorstige Biet.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!