Ga naar Content

Kenniscentrum helpt kraakbeweging Fort bij Velsen: "Ze hebben een goed punt"

Het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam staat volledig achter het doel van de groep krakers van het Fort bij Velsen. De krakers willen het fort beschermen. "Ze hebben een goed punt", zegt Edwin Kapitein van het kenniscentrum. Het Amsterdamse instituut is verder niet uitgesproken voor een kraak.

De groep kraakte op 13 januari het Fort bij Velsen. Een aantal krakers zat voorheen ook op het ADM-terrein. Het fort moet een culturele broedplaats worden, vinden ze.

Lees ook: Fortkrakers organiseren een open dag bij Fort bij Velsen

Zondag is in het fort een open dag, die door de groep krakers is georganiseerd. Kapitein staat met een aantal vrijwilligers klaar om de bezetters die dag te helpen. "Dit fort heeft een enorme historische en ecologische waarde", vertelt de bezorgde medewerker over het beschermde werelderfgoed. "De provincie Noord-Holland heeft voor de hele stelling van Amsterdam ooit bedacht: we gaan voor behoud, dóór ontwikkeling. Maar met de zware industriële bestemming hier maken we ons ernstig zorgen over het restant en wat daarmee gaat gebeuren."

Kwalijke zaak
Gemeenteraadslid Kevin Benning van coalitiepartij VVD is fel tegenstander van de kraak. Hij heeft met verbazing de aankondiging gelezen dat de krakers een open dag houden. "Een kwalijke zaak, want je zit op een terrein dat niet van jou is", zegt hij stellig. "En dan krijg je nog steun ook. Onbegrijpelijk."

Lees ook: Krakers Fort bij Velsen naar de rechter: "Hoe kan je het hier zo vernietigen?"

Benning pleit ervoor dat lokale overheden meer bevoegdheid krijgen om sneller te kunnen ontruimen. "Ook rond het ADM-terrein ontstond een juridische veldslag om krakers daar weg te krijgen. Dat moet in de toekomst anders, vind ik. Zodat je problemen hopelijk snel de kop kan indrukken."

Zondag
De open dag is zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur. Op 7 februari hopen de krakers met een kort geding ontruiming te voorkomen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH / Dennis Mantz